section
Setkání Europe Direct v Mostě

Setkání Europe Direct v Mostě

25.05.2018

Ve dnech 23. – 24. května se na studijním středisku VŠFS v Mostě uskutečnilo celorepublikové koordinační setkání informačních center Europe Direct. Setkání bylo zahájeno primátorem statutárního města Most Mgr. Janem Paparegou a dále si slovo vzala paní Tereza Sanjuan ze zastoupení Evropské komise v ČR, která působí jako koordinátorka sítě Europe Direct v ČR. Setkání se zúčastnili zástupci jedenácti středisek, kteří přicestovali z různých koutů České republiky. Hlavní náplní programu byl seminář o komunikování složitých a citlivých témat veřejnosti. Mezi další body programu patřila mimo jiné přednáška PaedDr. Václava Netolického, který je dlouholetým pedagogem naší školy. Přednáška byla zaměřena na nový rozpočtový rámec EU.

Informační centra Europe Direct působí jako přímé spojení mezi občany a Evropskou unií. Mezi hlavní činnosti patří informační činnost, organizace kulturních akcí, přednášek či bezplatné jazykové kurzy. Právě tyto kurzy jsou velice oblíbené v Mostě, kde centrum Europe Direct působí již jedenáctým rokem. Za tuto dobu uspořádalo stovky přednášek a akcí s více než 20 000 účastníky. Centrum sídlí ve studijním středisku VŠFS v Mostě a úzce spolupracuje se školou.

„Jsem rád, že pro letošní koordinační setkání byl vybrán právě Most. Mimo pracovní povinnosti byl pro účastníky připraven kulturní program v podobě exkurze o důlní činnosti na vyhlídce Vršanská či rekultivacích na mosteckém hipodromu“ říká koordinátor mosteckého centra Ing. Matěj Brůna.

V následujících měsících plánuje centrum bezplatný jazykový kurz francouzštiny a dále zde proběhne několik přednášek o aktuálních evropských tématech. Na podzim je chystána beseda s europoslancem Tomášem Zdechovským.