section
MŠMT poskytlo naší univerzitě prostředky na podporu výzkumu

MŠMT poskytlo naší univerzitě prostředky na podporu výzkumu

13.02.2014

Jako jedna z pouhých tří soukromých vysokých škol získala VŠFS finanční prostředky na podporu výzkumu od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), a to dokonce ve dvou oblastech.

Poprvé jsme získali tzv. institucionální podporu na rozvoj výzkumné organizace, která dosahuje pro rok 2014 výši 2 299 tis. Kč. Rozhodnutí MŠMT vychází z toho, že VŠFS nejen splňuje formální znaky výzkumné organizace, potřebné pro poskytnutí podpory specifického VŠ výzkumu, nýbrž že také splňuje určitá odborná kritéria, zejména předpoklady dlouhodobého rozvoje v oblasti výzkumu a vývoje. Prostředky z této podpory budou využity na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumu. Půjde zejména o financování projektů, přijatých v rámci výběrového řízení Interní grantové agentury (IGA).

Ve druhém případě jde o poskytnutí účelové podpory na tzv. specifický vysokoškolský výzkum, a to na rok 2014 ve výši 1 307 tis. Kč (zhruba stejnou částku jsme získali i loni). V případě této podpory jde o stimulaci výzkumu studentů doktorských a magisterských studijních programů (ve spolupráci se školiteli a dalšími pedagogy). Podpora výzkumných projektů musí splňovat „Pravidla poskytování podpory“, zveřejněná na webových stránkách VŠFS. K získání podpory byla podle těchto pravidel vyhlášena interní grantová soutěž.

Výše obou podpor je odvozena od počtu bodů, které naše univerzita získala za publikační činnost v posledních 5 letech, a které jsou evidovány v Rejstříku informací o výsledcích výzkumné činnosti.

Vedle nás získaly ze soukromých vysokých škol obě formy podpory pouze Metropolitní univerzita a Univerzita Jana Amose Komenského.