section
III. Investiční fórum

III. Investiční fórum

30.01.2013

V pořadí třetí investiční fórum uspořádala pro širokou veřejnost Vysoká škola finanční  a správní a Investiční web. Tentokrát účastníci jednotlivých diskusí hledali v sobotu 12. ledna tohoto roku nejlepší investice pro rok 2013. Mimořádně silný úvodní blok - k diskutujícím patřil Jaroslav Šindel, hlavní ekonom Citibank, Martin Kupka, hlavní analytik ČSOB, David Navrátil hlavní ekonom ČS a Petr Budinský, prorektor VŠFS - se zaměřil na makroekonomický výhled roku 2013. Diskutující se shodli, že krize není ani v Eurozóně, ani v ČR ještě překonaná, byť díky krokům Evropské centrální banky došlo alespoň v Eurozóně k určitému uklidnění situace. V České republice je situace rozporuplnější, neboť, jak na toto téma poznamenal prorektor Budinský, „nízké výnosy dluhopisů, které v ČR umožňují levné financování, jsou sice pozitivem, negativní je však rychle rostoucí nezaměstnanost a propad ekonomiky.“


Druhý diskusní blok se soustředil na téma akcií. Účastníci diskuse se shodli, že akcie mají v roce 2013 prostor pro růst. Diskuse se vedla zejména ohledně situace v ČR, kde velký prostor nabízí zejména dividendové akcie. V podobném tématu i tónu se vedl také třetí diskusní blok modelující ideální portfolio pro rok 2013.


Široké spektrum názorů mohli návštěvníci Investičního fóra zaznamenat ve čtvrtém bloku věnovaném investicím do komodit, což je oblast vyžadující již vyšší stupeň finančních znalostí a zkušeností. Příznivý vývoj odborníci predikovali jak na trzích se zlatem, tak třeba s ropou, nebo některými potravinářskými komoditami.


Celodenní fórum nabídlo prostor i pro alternativní investice, kde se diskutující věnovali např. modernímu umění nebo diamantům.


Třetí investiční fórum přilákalo nejenom řadu odborníků, ale mohlo se pochlubit i mimořádným zájmem veřejnosti, když i přes sobotní termín návštěvníci zaplnili Kongresové centrum Antona Siekela v sídle univerzity. Pro rok 2013 tak můžeme všem zájemcům přislíbit další setkání pod taktovkou Investičního webu a Vysoké školy finanční a správní, a to přibližně v polovině června.