section
Zemřel Dr. J. Michael Adams, prezident International Associaction of University Presidents (IAUP)

Zemřel Dr. J. Michael Adams, prezident International Associaction of University Presidents (IAUP)

16.07.2012

S hlubokým zármutkem přijala rektorka naší univerzity zprávu, že dne 21. června 2012 podlehl těžké nemoci Dr. J. Michael Adams, prezident International Associaction of University Presidents (IAUP) a rektor významné americké Fairleigh Dickinson University.

Pod jeho vedením dosáhla tato organizace řady významných úspěchů a byla vnímána jako významný partner v oblasti celosvětového rozvoje vysokého školství. Jako velkou ztrátu pro oblast globálního vzdělávání jeho odchod komentoval i Pan Ki-mun, generální tajemník OSN.

 

IAUP (založena 1964) je asociace prezidentů, rektorů a vrcholových manažerů univerzit a vysokých škol z více než sta zemí světa. Jejím hlavním posláním je trvalé zlepšování kvality vysokoškolského vzdělávání a posilování významu vysokých škol jako moderátorů a iniciátorů mezinárodní spolupráce a komunikace mezi světovými velmocemi a zeměmi třetího světa. IAUP plní prostřednictvím svých orgánů i aktivním členstvím ve významných světových institucích (např. UNESCO nebo řada nadnárodních nadací) také roli zprostředkovatele v oblasti eliminace světových konfliktů, snižování chudoby a zlepšování životní úrovně rozvojových zemí. Nástrojem uskutečnění strategických vizí IAUP je vysokoškolský vzdělávací proces a spolupráce mezi světovými univerzitami, a to v oblasti kvality výuky, vědecko-výzkumných projektů a společné komunikace, přenesené na regionální úrovně.
 

Rektorka VŠFS Bohuslava Šenkýřová je členkou výkonného výboru (Executive Committee).