section
VŠFS se zařadila na seznam výzkumných organizací

VŠFS se zařadila na seznam výzkumných organizací

08.02.2012

Naše univerzita tak potvrdila své postavení výzkumného pracoviště, jehož účelem je provádět základní, aplikovaný nebo experimentální vývoj. O zařazení na tento prestižní seznam rozhodla vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) na svém zasedání 27. ledna 2012.

„Zařazení na seznam výzkumných organizací považuji za náš velký úspěch, jde o uznání naší univerzity jako subjektu, jehož hlavním účelem je provádět základní výzkum, aplikovaný výzkum nebo experimentální vývoj a šířit jejich výsledky prostřednictvím výuky, publikování nebo převodu technologií“, říká Mojmír Helísek, prorektor pro výzkum a vývoj. Cituje přitom pravidla postupu RVVI při posuzování výzkumných organizací, která vycházejí z Rámce Společenství pro státní podporu výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z r. 2006. „Zařazení na tento seznam umožní naší univerzitě usilovat o získání tzv. účelové podpory na specifický vysokoškolský výzkum, tj. získat prostředky z veřejných zdrojů na financování výzkumu studentů magisterského a doktorského studia“, dodává prorektor.

Prestižní postavení výzkumné organizace je spojeno zejména s kvalitní publikační činností. „Jako výzkumná organizace se budeme muset více než doposud soustředit hlavně na takovou publikační činnost, která nám přináší záznamy a body v tzv. RIVu, tj. Rejstříku informací o výsledcích“, zdůrazňuje Patrik Mottl, vedoucí Oddělení výzkumu a vývoje, které muselo pro získání statutu VŠFS jako výzkumné organizace vyvinout mimořádné pracovní úsilí v organizačním a administrativním směru.

Statut výzkumné organizace se doposavad podařilo pouze dalším třem soukromým vysokým školám, a to Metropolitní univerzitě Praha, Škoda Auto Vysoké škole a Univerzitě Jana Amose Komenského Praha.