section
13. ročník mezinárodní odborné konference  Lidský kapitál a investice do vzdělání

13. ročník mezinárodní odborné konference Lidský kapitál a investice do vzdělání

11.10.2010

Ve dnech 23. – 24. září 2010 v Kongresovém centru Vysoké školy finanční a správní, Estonská 500, 101 00 Praha 10 proběhl 13. ročník mezinárodní odborné konference Lidský kapitál a investice do vzdělání. Uspořádala jej Vysoká škola finanční a správní pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Odborným garantem konference byl doc. Radim Valenčík, CSc. Bylo zvoleno následující zaměření: Nezbytnost, aktuálnost a vzájemná podmíněnost reforem systémů veřejného sociálního investování a pojištění – cesta k zajištění kvalitního vzdělání, péče o zdraví, stability penzijního systému.


Jednání konference proběhlo ve čtyřech blocích, které vycházely ze zaměření konference:

1. blok: Nutnost reforem systémů sociálního investování a sociálního pojištění z hlediska konkurenceschopnosti
2. blok: Financování investic do vzdělání a zdraví, problematika reforem v této oblasti
3. blok: Penzijní systém, prodlužování doby dožití a možnosti prodloužení produktivního uplatnění, vzájemná podmíněnost reforem systému sociálního investování a sociálního pojištění
4. blok: Hry o reformy systémů sociálního investování a sociálního pojištění

V každém z bloků vystoupili odborníci z ČR i ze hraničí. Byl dán prostor pro diskusi. Konference přinesla mj. následující poznatky:
1. Souvislost mezi reformami v jednotlivých oblastech systémů sociálního investování a sociálního pojištění je významná, projevuje se stále více a lze očekávat, že jí praxe bude věnovat stále větší pozornost.
2. V pojetí reforem bude stále významnější roli hrát vzdělání a jeho vliv na ekonomiku v návaznosti na proces konstituování znalostní, resp. vzdělanostní společnosti.
3. Velmi intenzivní diskuse lze očekávat v oblasti reformy systému důchodového pojištění, kde se vyhraňují odlišné koncepce.
4. Kromě prodlužování tzv. doby dožití je nutno uvažovat i možnosti v oblasti prodlužování období produktivního uplatnění člověka, ve kterém hrají důležitou roli systémy sociálního investování.
5. Konflikt zájmů v oblasti reforem nemá jen politickou dimenzi, ale projevují se v něm i zájmy různých lobby.
6. K analýze konfliktů zájmů v oblasti reforem lze účinně využít teorii her a jako její součást i teorii redistribučních systémů.
Celkově lze říci, že obsah příspěvků i průběh diskusí prokázaly trend stále užší obsahové a problémové návaznosti.

Do elektronické části sborníku zařazujeme kromě příspěvků, které splnily požadavek recenzovaných (které byly recenzovány a které jsou takto i uvedeny), i prezentace jednotlivých účastníků, příp. kratší materiály. Chceme tím co nejvíce přiblížit atmosféru jednání a vše přínosné, s čím jednotliví účastníci přišli, resp. co vzniklo během jednání konference.

 

Fotografie z akce
foto: Daniel Hamerník, DiS.

dsc_4496.jpg dsc_4522.jpg dsc_4545.jpg dsc_4582.jpg dsc_4595.jpg dsc_4630.jpg dsc_4622.jpg dsc_4690.jpg dsc_4700.jpg

Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in D:\Inetpub\webs\1284_web\www\2017\obsah\stranky\zpravy.php on line 101

Fotogalerie ( snímků)