section
Vrcholoví sportovci o VŠFS

Vrcholoví sportovci o VŠFS

22.04.2022

Vrcholoví sportovci o VŠFS

Jedna velká kamenná univerzita se pochlubila počtem jejích studentů na zimních OH 2022. Z celkem asi 33 tisíc studentů se účastnilo 8. Vysoká škola finanční a správní s počtem kolem 2500 studentů měla v Číně studenty 3, z toho jedna studentka přivezla zlato! Jistě jste uhodli – je to Ester Ledecká. Kdo byli ti další dva? A kdo je student Aleš Kisý, paralympionik z LH 2021 v Tokiu? A proč si sportovci vybírají ke studiu naši univerzitu? Položme jim pár otázek.

Ester Ledecká

Ester Ledecká je česká lyžařka a snowboardistka. V roce 2018 uchvátila svět, když vybojovala dvě zlaté medaile na Zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu ve dvou naprosto odlišných sportech. Tímto výkonem se nesmazatelně zapsala do světové sportovní historie. Na poslední zimní olympiádě svou pozici potvrdila, když obhájila zlatou medaili v paralelním obřím snowboardu. 

Jaká byla olympiáda? 
Z mého pohledu úspěšná. Bojovala jsem o medaile ve 2 sportech, dohromady ve 4 disciplínách. Jednu medaili získala.

Dá se skloubit vrcholový sport a studium na VŠFS? 
Jistě že ano. Je mnoho lidí, kteří studují při práci. Jsou maminky, které studují a starají se a vychovávají malé děti. To je obdivuhodné!!

Proč studujete VŠ?
Abych se neustále vzdělávala. Chtěla jsem studovat MATFYZ, ale v té době neotevírali pro studenty dálkové ani kombinované studium. Po maturitě na gymnázium BAG (dnes Gymnázium Kodaňská, pozn. redakce) mě oslovila paní rektorka z VŠFS a nabídla mi, díky mým výborným studijním výsledkům a samozřejmě i sportovním výkonům stipendium. Přijala jsem. Fyziku můžu studovat ještě i po sportovní kariéře.

Jaký studijní program studujete a jaké jsou vaše studijní výsledky? 
Marketingovou komunikaci. Ale na výsledky se zeptejte ve škole. Nerada bych aby to vypadalo, že se chlubím :).

Čeho si ceníte na přístupu VŠFS? Nedostáváte zkoušky „zadarmo“?
Školu, kde jsou výsledky zadarmo, bych si nikdy nevybrala. Učím se tak, abych odevzdala vždycky ten nejlepší výkon. Přistupuju k životu i ke studiu stejně zodpovědně jako ke sportu. Studuji především kvůli sobě a chci toho znát co nejvíc, takže se neflákám. Přístup VŠFS je úžasný v tom, že mohu studovat dálkově. Největší problém totiž je, dostat se během sezóny do Prahy. Proto, když vím, že budu mít dva, tři dny volno, hned si naplánuju alespoň pár zkoušek. Profesoři jsou úžasní, protože překopou svůj program a udělají si čas na to, abych jim předvedla, co jsem se naučila :). 

Jaké jsou Vaše další sportovní ambice?
Zase se aspoň o trochu zlepšit. 

Máte nějaké životní krédo?
Ne.

Anna Fernstädt

Anna Fernstädt je česko-německá skeletonistka. Ještě v barvách Německa vyhrála v roce 2018 Mistrovství světa juniorů, vzápětí se přestěhovala do České republiky a stala se součástí české reprezentace. Už v českých barvách se stala ještě dvakrát juniorskou mistryní světa. Daří se jí i v seniorské reprezentaci. Ve Světovém poháru 2020/2021 se umístila na pátém místě, z olympiády v Pekingu si odvezla sedmé místo.

Jaká byla olympiáda? 
Byla o dost jiná, než ta předešlá v roce 2018. Hodně to ovlivnil covid. Všichni byli nervózní kvůli testům, jestli budou zdraví a budou moct nastoupit do závodů. Ale na druhou stranu je potřeba říct, že všechno měli pořadatelé dobře zorganizované. Sportoviště, vesnice a všechno okolo bylo moc hezké, i přes různá omezení jsem si olympiádu užila. Dráha pro závody skeletonu mě moc bavila, byl to dobrý závod a se sedmým místem jsem byla spokojená. Jen škoda, že tam nemohli být diváci a taky mě mrzelo, že jsem se nedostala i na jiné sporty, protože jsem odlétala hned druhý den po mých závodech. Těch omezení bylo obecně hodně, ale dalo se to zvládnout. O to víc se každopádně těším na další olympiádu do Itálie, kde už to snad zase bude olympiáda se vším všudy.

Dá se skloubit vrcholový sport a studium na VŠFS? 
Ano, s individuálním plánem to jde, jinak by to asi bylo hodně složité, protože my sportovci jsme často někde pryč. Pro nás je tahle možnost skvělá.

Proč studujete VŠ? 
Abych neměla jen sport, ale i něco dalšího. Člověk nikdy neví, co se stane, takže je dobré mít něco mimo. Zároveň je jasné, že nebudu sportovat věčně, takže je to i investice do budoucnosti.

Jaký studijní program studujete a jaké jsou vaše studijní výsledky? 
Vybrala jsem si management a business, který studuji v angličtině. Mám za sebou první ročník, řekla bych, že docela úspěšně, tak doufám, že mi to vydrží i v dalších letech.

Čeho si ceníte na přístupu VŠFS? Nedostáváte zkoušky „zadarmo“?
To určitě ne! Máme zkoušky jako všichni další studenti, musíme zvládnout všechno, co je potřeba. Velká výhoda je, že si můžeme studium upravit a sladit se sezonou, což je hrozně důležité. Úlevy ohledně znalostí ale nemáme, a ani bych to tak nechtěla. Beru si knížky a skripta s sebou na závody a soustředění, abych byla dobře připravená.

Jaké jsou Vaše další sportovní ambice?
Je před námi další čtyřletý olympijský cyklus. Takže Světového poháry, mistrovství světa a za čtyři roky zase olympiáda. Je strašně těžké něco plánovat, protože věci se můžou rychle změnit, ale důležité je, že mám chuť závodit, což je dobrý předpoklad k tomu, abych se dál zlepšovala. A já se chci zlepšovat. Jedno vím určitě: že se na další roky moc těším.

Máte nějaké životní krédo?
To jste mě zaskočili. Úplně životní krédo asi nemám, ale snažím se všechno dělat s radostí. Pak je to příjemnější.

Jan Zabystřan

Jan Zabystřan je alpský lyžař. Na mistrovství světa juniorů v roce 2016 v Soči získal dvě zlaté a dvě stříbrné medaile. Zvládl i přechod mezi dospělé a na mistrovství světa v Cortině 2021 se blýskl devátým místem v kombinaci. V roce 2022 si za své výkony vysloužil  pozvánku na olympiádu do Pekingu. 

Jaká byla olympiáda? 
Olympiáda byla znovu obrovský zážitek. Vnímám ji jako jedinečnou akci, kdy se potkám se sportovci z celého světa. Mám podobné akce velmi rád, je to perfektní změna oproti klasickým závodům a je to vždy něčím speciální.

Dá se skloubit vrcholový sport a studium na VŠFS?
Vrcholový sport a studium je vždy těžké skloubit. Díky možnostem na VŠFS a individuálnímu studijnímu plánu (ISP) si mohu zkoušky ze zimního semestru, kdy mám hlavní lyžařskou sezónu, přesunout do semestru letního.

Proč studujete VŠ?
Vzdělání a studium na VŠ beru jako přípravu na život po skončení kariéry, který u každého sportovce dříve nebo později přijde. Zároveň zábavnou formou trénuji mozek a hlava mezi závody/tréninky myslí i na něco jiného než sport a svým způsobem si odpočinu.

Jaký studijní program studujete a jaké jsou vaše studijní výsledky?
Na VŠFS studuji obor Řízení podniku a podnikové finance. Se studijními výsledky jsem víceméně spokojen, teď mě čekají červnové státnice, ve kterých doufám, že uspěji, abych se mohl dále věnovat přípravě na nadcházející sezónu.

Čeho si ceníte na přístupu VŠFS? Nedostáváte zkoušky „zadarmo“?
Jak jsem již psal výše, cením si na VŠFS mít možnosti si díky ISP nastavit takový režim, jaký potřebuji, a zkoušky vykonat až po skončení sezóny. Někteří zkoušející ani neví, že jsem profi sportovec, ví jen o ISP, takže nemám pocit, že bych dostával zkoušky “zadarmo”, což mi vlastně vyhovuje.

Jaké jsou Vaše další sportovní ambice?
Příští sezónu mě čeká univerziáda v Lake Placid (USA), která se koná kvůli zrušené Švýcarské univerziádě až po 4 letech od minulé v Rusku. Moc rád bych se nejen zúčastnil, ale zajel i top výsledek. Příští sezónu je také na programu mistrovství světa. Hlavním faktorem je, abych měl ze sportu radost a motivaci jít dál, potom lze dosáhnout jakéhokoliv cíle, který si vytýčím.

Barbora Havlíčková

Barbora Havlíčková je naděje českého běžeckého lyžování. Stala se vítězkou Mistrovství ČR na 10 km klasickou technikou i 10 km volně. Reprezentovala úspěšně také na olympiádě v Pchjongčchangu. Věnuje se současně i běhu do vrchu, v této disciplíně se stala juniorskou vicemistryní světa.

Proč studujete VŠ? 
VŠFS jsem si vybrala, protože je zde možné oproti jiným školám skloubit studium i sport. A ne tak, že obě činnosti děláte tak napůl. VŠFS nabízí jak prostor pro trénink a závodění, tak pro kvalitní studium s dobrými výsledky. Navíc jsem od jiných sportovců slyšela, že je to tam moc fajn. A když se mi líbil i obor a při osobní návštěvě byli všichni moc ochotní a milí, bylo rozhodnuto.

Už jste to sama zmínila, ale zdá se nám to důležité. Dá se tedy dobře skloubit vrcholový sport a studium na VŠFS? 
Dá. Myslím, že všechno jde, když se chce a ani studium není výjimka. Na VŠFS se mi moc líbí individuální přístup, který bych chtěla „vypíchnout“ jako jednu z nejlepších vlastností této školy. Neberou vás jako další „kus“, ale jednají s vámi, snaží se vám vyjít vstříc a pomoct. Každopádně někdy je to opravdu náročné, protože časové vytížení sportem je obrovské. 

Jaký studijní program studujete a jaké jsou vaše studijní výsledky? 
Studuji Marketingovou komunikaci, která mě moc baví. Obor se mi zdá zajímavý a je skvělé, že je opravdu relativně široký, učíme se základy ekonomie, pilujeme ekonomickou a marketingovou angličtinu, která se liší od té na středních školách. Myslím, že velká výhoda tohoto oboru je, že poté máte otevřené dveře hodně doširoka. Přeci jen člověk málokdy v devatenácti ví úplně přesně, co ho zbytek života bude bavit a živit.

Čeho si ceníte na přístupu VŠFS? A nedostáváte zkoušky „zadarmo“?
Už jsem zmiňovala individuální přístup, flexibilitu, ochotu jak vyučujících, tak ostatních zaměstnanců, a velice rychlá a aktivní komunikace. Upřímně pro mě je to první zkušenost se soukromou školou, sama jsem v tomto ohledu předsudky, ale teď bych rozhodně neměnila. Mám pocit, že právě díky tomu, že se jedná o školu soukromou, je trošku jiný vztah mezi vámi a vyučujícími, neberou vás jako další do počtu, ale váží si vás a jste si s nimi blíž. 
A co se týče zkoušek “zadarmo” upřímně si myslím, že to jak kvalitní, intenzivní a poctivé studium máte, záleží čistě na vás samotných. Podvádět a volit lehčí variantu lze všude, na každé škole a bez ohledu na to jestli jste sportovec, nebo ne. Takže za mě upřímně ne. 
Studuji kombinovanou formu studia a většina mých spolužáků už normálně pracuje. A mně se velmi líbí, jak moc si studia váží, jejich přístup je strašně příjemný. Je vidět, že studovat chtějí a zároveň chtějí pomáhat ostatním. Mám opravdu parádní třídní kolektiv, navzájem si pomáháme, podporujeme se a ženeme se dopředu. Považuji to za obrovskou výhodu, stejně jako to, že nás ve třídě není moc a náš vztah je opravdu hodně blízký.

Jaké jsou Vaše další sportovní ambice?
Poslední roky jsem trpěla zdravotními problémy, aktuálně jsem opět v závodním nasazení a chci se pomalu a vytrvale přiblížit k výkonnosti, kterou jsem měla před zdravotními problémy.

Máte nějaké životní krédo?
Mám, ale nevím, zda ho tu mohu pouštět. Ale asi jen, že pokud nejde o život…tak nejde o nic. A také s poctivostí nejdál dojdeš. 

Aleš Kisý

Aleš Kisý je český paralympijský sportovec, který se věnuje atletice. Českou republiku reprezentoval na paralympiádě pětkrát v letech 2004, 2008, 2012, 2016 a 2021. Během letních paralympijských her 2020 získal bronzovou medaili z vrhu koulí.

Jaká byla olympiáda? 
Byla skvělá. Olympiáda i paralympiáda jsou vždy největšími svátky sportu a pro všechny sportovce je vrcholem kariéry, i když tentokrát bohužel s obrovskými omezeními na základně Covid-19, což velmi poznamenalo celé hry. O to je to pak lepší, když se podaří dovézt nějaký ten cenný kov. Tokio 2020 byla pro mě osobně už moje pátá zkušenost s touto akcí a mám obrovskou radost, že se mi konečně po dvou čtvrtých místech z Pekingu 2008 a Londýna 2012, podařilo získat medaili ve vrhu koulí. Bylo z toho nakonec 3. místo.

Dá se skloubit vrcholový sport a studium na VŠFS?
Dá se skloubit. Je to složitější, ale jde to. U mě je to o to složitější, že nestuduji formou prezenčního studia, ale mám individuální plán. Při studiu sportuji (dělám dva sporty – atletiku a ragby), chodím do zaměstnání, podnikám a mám malého syna teď prvním rokem školou povinného. Tak toho času moc bohužel není.

Proč studujete VŠ? 
Vždycky jsem chtěl mít VŠ titul. Je to pro mě další cíl, který mě posune dál. Ne po pracovní stránce, ale v mém osobním životě. Mé středoškolské vzdělání je ekonomického směru a dlouho řadu let jsem pracoval ve finančnictví. To byl také jeden z důvodů, proč jsem si vybral tuto vysokou školu.

Jaký studijní program studujete a jaké jsou vaše studijní výsledky?
Studuji program Bankovnictví. Moje studijní výsledky? No to bych nechal radši bez komentáře. Nejsem na to příliš hrdý. Nemyslím tím přímo mé známky, ale spíš moji studijní morálku a nasazení. Zde mám bohužel obrovské nedostatky a jsem si toho vědom. Velmi mě to mrzí a jsem za to na sebe velmi naštvaný. Trápí mě to a rád bych studoval a studia dokončil. Je to pro mě takový velký zatím nesplněný sen.

Čeho si ceníte na přístupu VŠFS? Nedostáváte zkoušky „zadarmo“?
VŠFS a vlastně lidé, se kterými jsem za dobu svého studia přišel do kontaktu (profesoři, lektoři, učitelé, zaměstnanci na studijním oddělení, kteří se o nás starají, vedení školy, ale i ti co pracují na recepci, nebo dole v restauraci, atd.), jsou naprosto úžasní. Nic pro ně není problém a snaží se vždy maximálně vyjít vstříc. Líbí se mi, že se zde preferuje osobní, lidský přístup k člověku, ke studentovi. Hned je pro vás příjemnější studovat a v případě potřeby řešit problémy, nebo starosti, které při studiu máte. Moc si toho vážím. 

Jaké jsou Vaše další sportovní ambice?
Sportuji už velkou řadu let. Myslím, že jsem za ty roky toho už hodně zažil, procestoval a navštívil. Za výsledky, které za sebou mám, mohu říct, že se také stydět nemusím. Proto se snažím si sport užívat a držet se v kondici. Zatím se mi to daří a mé výkony se stále drží v TOP 3 na světě. Což je pro mě potěšující. Bohužel je to rok od roku náročnější. V každém případě se do sportovního důchodu zatím nechystám. Za 2 roky mě čeká další Paralympiáda v Paříži 2024, kde bych rád opět obsadil bednu. Budu proto dělat maximum.

Máte nějaké životní krédo?
Jo pár jich mám. Jsou to takové moje osobní motta. Ale asi jedno, co bych mohl zmínit je: Die with memories, not dreams….

Matěj Koubek

Matěj Koubek je český fotbalový útočník. Jeho otec František Koubek hrál v devadesátých letech ligu za Hradec Králové či Žižkov. Matěj začínal v pražském Tempu, odkud se dostal do Bohemians. Od roku 2019 hostoval rok v Jihlavě, pak v Ústí nad Labem. Od léta 2021 je na ligové soupisce Bohemians. V roce 2021 se stal členem reprezentačního týmu ČR U21.

Dá se skloubit vrcholový sport a studium na VŠFS? 
Ano. Studium na VŠ a vrcholový sport je určitě velice náročné, ale kde je vůle, tam je cesta. Pochopitelně jako vrcholový sportovec nemáte časové možnosti ani energii na rozdávání, ale je to o prioritách. Když mezi ně patří studium a jste ochotný proto něco obětovat, tak se to skloubit rozhodně dá. Nesmím však opomenout, že pro to musí mít pochopení, trpělivost a vstřícnost i právě profesoři. Často se stává, že například nemohu dorazit na přednášky, protože máme zrovna trénink či zápas. Pak je to o vzájemné komunikaci mezi vámi a profesorem. Kdy Vám například zadají nějakou práci navíc nebo zpřístupní podklady k tomu, abych si mohl učivo doplnit individuálně. Osobní přístup a komunikace je na naší univerzitě VŠFS na opravdu skvělé úrovni. Musím říct, že si nemohu na nic stěžovat. Všichni jsou tu velcí profesionálové.

Proč studujete VŠ? 
Protože se neustále snažím rozvíjet ve všech směrech. Ve sportu makáme především na té fyzické stránce a já bych nerad zakrněl právě po té mentální. Nikdy nevíte, kdy se vám nabyté vědomosti budou hodit. Navíc fotbalová kariéra také není na celý život, i když pevně věřím, že jsem teprve na jejím začátku, tak je vždy lepší myslet dopředu. Zatím nemám rodinu ani děti a přítelkyně také studuje VŠ, takže podmínky jako dělané k tomu studovat a rozvíjet se. V neposlední řadě je dobré občas přijít i na jiné myšlenky než jen ty sportovní/fotbalové a seznámit se zajímavými a perspektivními lidmi z jiného odvětví než jen sportovního. 

Jaký studijní program studujete a jaké jsou vaše studijní výsledky? 
Jsem ve druhém ročníku bakalářského studia v programu Marketingové komunikace. Nerad hodnotím sám sebe, ale se svými dosavadními studijními výsledky jsem velice spokojený. V informačním systému mi to dokonce píše, že patřím k top 20% z našeho programu, co se týče prospěchu. Ale nedokážu říct, jak moc relevantní tento ukazatel je. Avšak cokoliv, co dělám, se snažím dělat na maximum a to platí i u studia. Myslím si, že mám i dobré základy z vystudovaného gymnázia. Do toho všeho mě probíraná látka velice baví a zajímá, takže to jde hned lépe. 

Čeho si ceníte na přístupu VŠFS? Nedostáváte zkoušky „zadarmo“? 
Jak už jsem říkal, nejvíce si cením obrovské profesionality nejen vyučujících, ale všech zaměstnanců VŠFS. Veškerá komunikace je vždy naprosto bezproblémová a korektní. Do toho všeho většina vyučujících má za sebou zajímavé zkušenosti z oboru, které se nám snaží poutavým způsobem předat. O otázce jestli nedostáváme zkoušky zadarmo, snad nemusí být ani řeč. Kdokoliv by si tohle myslel a tvrdil, nikdy asi opravdu nezažil, jak studium na naší univerzitě probíhá. 

Jaké jsou Vaše další sportovní ambice? 
Primárním cílem je určitě zůstat zdravý, abych mohl stále trénovat, hrát a zlepšovat se. V nějaké dohledné době bych velice rád pomohl Bohemians k udržení provoligové příslušnosti i pro nadcházející sezónu a s reprezentačním výběrem ČR do 21 let bychom rádi vybojovali přímý postup na nadcházející mistrovství Evropy, které se hraje v roce 2023. V budoucnosti bych si rád zasloužil a vybojoval zahraniční angažmá ideálně v nějakém klubu, který pravidelně hraje evropské poháry.

Máte nějaké životní krédo? 
Ty jo, to jste mě zaskočili. Vyloženě asi nějaké životní krédo nemám. Snažím se každý den využít na maximum a jsem nesmírně vděčný za všechno, co se mi v životě stalo, stává a stane. Člověk by měl vždycky zůstat pokorný, skromný a vděčný bez ohledu na to, kde se právě nachází.

Daniel Krch

Daniel Krch je český fotbalový obránce či záložník, od července 2013 působící v Bohemians Praha 1905. Byl členem české juniorské reprezentace.

Proč studujete VŠ?
Pro studium na VŠ během fotbalové kariéry jsem se rozhodl zhruba ve 23 letech. V tu dobu jsem utrpěl dvě vážnější zranění, která mě vyřadila na delší dobu ze hry. Po rekonvalescenci jsem měl v týmu o dost horší pozici, než před zraněním. Z toho důvodu jsem se přihlásil nejdříve na VOŠ a začal si dělat různé trenérské kurzy. Ve fotbale se mohou věci rychle měnit. Během půl roku, kdy jsem pořádně nehrál, jsem se stal kapitánem týmu. Výhodou však zůstalo to, že jsem pokračoval ve studiích, ke kterým jsem se přihlásil. Po absolvování VOŠ mi přišlo logické pokračovat i na VŠ.

Dá se skloubit vrcholový sport a studium na VŠFS?
Ano, určitě se to skloubit dá. Poslední roky volné odpoledne vyplňuji studijními povinnostmi. Cítím důležitost v plánování svého času. Přibližně vím, jaký čas potřebuji na splnění studijních povinností. Prioritou je pro mě fotbal a nikdy jsem nechtěl, aby studium ovlivnilo moji sportovní výkonnost.

Jaký studijní program studujete a jaké jsou vaše studijní výsledky?
Studuji obor ekonomika a management. Jelikož každý semestr a zimní část státnic z ekonomie jsem zvládl, což je u studenta měřitelné, tak výsledky hodnotím přijatelné.

Čeho si ceníte na přístupu VŠFS? Nedostáváte zkoušky "zadarmo"?
Cením si, že škola dokáže nabízet zajímavé předměty a stále se snaží přemýšlet nad tím, kam směřuje vývoj celé společnost. S vývojem technologií se mění i procesy řízení. Cítím, že škola chce, aby absolventi byli připraveni na rychle se měnící dobu. Nikdy jsem se nesetkal s tím, že bych zkoušku dostal zadarmo. Pokud chce člověk studovat, tak předpokládá, že se bude muset učit novým věcem.

Jaké jsou Vaše další sportovní ambice?
Chci pomáhat Bohemce, dokud to jen půjde.

Máte nějaké životní krédo?
Věřím v to, že když něco chceš, tak pro to něco musíš udělat, vystoupit ze své komfortní zóny a případně něco obětovat. Jestli se to dá považovat za krédo?

20_21_anna_fernstadt_1200.jpg 20_21_barbora_havlickova_1200.jpg 20_21_ester_ledecka_1200.jpg