section
Přednáška prof. Ing. Rudolfa Haňky, MA, Ph.D.  o ?Cambridgeském fenoménu?

Přednáška prof. Ing. Rudolfa Haňky, MA, Ph.D. o ?Cambridgeském fenoménu?

19.03.2010

Dlouhodobě připravovaná a očekávaná přednáška profesora Rudolfa Haňky na téma „Cambridgeský fenomén“ se uskutečnila ve středu 17. března 2010 v sále Kongresového centra Vysoké školy finanční a správní, první soukromé ekonomické univerzity.

Cambridgeským fenoménem bývá nazýván obrovský rozvoj průmyslových technologií v okolí Cambridge v návaznosti na aktivity tamní univerzity.

Rudolf Haňka se v úvodu prezentace zaměřil na otázku získání financí, které byly základem proměny Cambridge v nejlepší podnikatelskou univerzitu. Vedení Cambridgeské univerzity si uvědomilo, že v rámci propojení podnikání a vysokého školství je nutné podpořit transfer technologií a zajistit ochranu duševního vlastnictví, což nikterak neohrožuje akademické hodnoty. Ukázalo se, že univerzity s vyspělým aplikovaným výzkumem mohou mít skvělé výsledky i ve výzkumu základním.  Vědci jsou mimo jiné motivováni možnými velkými zisky, které mají z prodeje licencí.


Profesor Haňka dále poukázal na okolnost, že na Cambridgeské univerzitě je mnoho profesorů placeno průmyslovými podniky nebo granty. Akademici tu mají také určený věk pro odchod do důchodu a univerzita je tak neustále obnovována „novou krví“.

V rámci diskuze se profesor Haňka pokusil odpovědět na otázku, zda by mohl být Cambridgeský fenomén uskutečněn i v českých podmínkách. Zdůraznil, že na našich univerzitách nechybí nápady a odborníci, problém vidí spíše v rovině kulturní, legislativní a institucionální.
Zajímavou a ojedinělou přednášku moderoval prorektor pro vzdělávací činnost a vnější vztahy RNDr. Petr Budinský, CSc.
 

Fotografie z akce
foto: Hana Ambrožová, Daniel Hamerník, DiS.

 

dsc_2377.jpg dsc_2385.jpg dsc_2390.jpg dsc_2394.jpg dsc_2399.jpg dsc_2418.jpg dsc_2420.jpg dsc_2496.jpg dsc_2511.jpg dsc_2528.jpg dsc_2537.jpg dsc_2585.jpg dsc_2590.jpg