section
Investiční fórum

Investiční fórum

10.06.2013

Ve středu, 6. června 2013, se konalo v Kongresovém centru Vysoké školy finanční a správní již IV. Investiční fórum. Hlavním tématem tohoto fóra bylo analyzovat, kam se bude ubírat vývoj kapitálových, měnových a komoditních trhů v druhé polovině letošního roku. Případně si také dát určité tipy, do čeho investoval či jak rozložit své finanční portfolio. Tato problematika přilákala více než 100 účastníků.

Samotná konference byla rozdělena do čtyř moderovaných diskuzních bloků. V nichž přední ekonomové a odborníci na investice diskutovali nad danou problematikou. Konkrétně šlo o následující bloky: „Jak uvažují centrální banky?“, „Komodity: Co může nastartovat růst cen komodit?“, „Nejlepší investice pro druhé pololetí 2013“ a „Alternativní investice: Tak trochu jiné investování“.

Fórum zahájil Petr Budinský, prorektor Vysoké školy finanční a správní. Následně se slova ujal Roman Chlupatý, který se společně s Petrem Novotným, střídal v moderování jednotlivých tematických bloků.
V prvním bloku diskutoval Petr Budinský a Petr Zahradník. Mezi oběma panovala shoda v následujících bodech.

  • Evropa je na tom, v porovnání s rozvinutým světem, nejhůře.
  • V současné době nehrozí bezprostřední nebezpečí „výbuchu“
  • Bude trvat několik let, nežli dojde k oživení

V hodnocení centrálních bank pak Petr Budinský poznamenal, že FED si vedl od roku 2008 poměrně dobře při řešení krize v USA. Oproti tomu ECB začala provádět „správné“ kroky až po příchodu Maria Draghy na post prezidenta ECB. Petr Zahradník zhodnotil i poměrně pozitivně konání ČNB. Konstatoval také, že dnes centrální banky všeobecně všechno ovlivňují skrze finanční trhy.

V oblasti vývojových trendů pro rok 2014 pan Zahradník konstatoval, že co se týče České republiky, tak zde bude jenom lépe, protože za současného stavu již hůře být nemůže. Petr Budinský vývoj v ČR hodnotí tak, že půjde ruku v ruce s vývojem Evropské unie.

Petr Budinský nezapomněl také všechny přítomné pozvat na konferenci „Perspektivy Evropské ekonomiky“, která se uskuteční 22. 11. 2013 v Praze na Plodinové burze, v budově ČNB. Hlavní vystoupení bude mít prof. Václav Klaus.