section
Politická stabilita a vládní akceschopnost

Politická stabilita a vládní akceschopnost

14.04.2010

Politická stabilita a vládní akceschopnost v ČR byl název odborné konference, kterou dne 8. dubna 2010 připravila Katedra práva v Kongresovém centru Vysoké školy finanční a správní. Se zajímavými příspěvky vystoupili prof. Dr. Miroslav Novák (FSV UK), doc. PhDr. Vladimír Prorok, CSc. (VŠE), PhDr. Josef Mlejnek, Ph.D. (FSV UK), PhDr. Petr Just, Ph.D. (FSV UK) a Mgr. Aleš Balcar (VŠFS). Moderování se zhostil PhDr. Mgr. Jan Šmíd, Ph.D. (VŠFS).

V průběhu konference zazněla řada zajímavých poznatků a názorů. V úvodním příspěvku V. Prorok podrobně analyzoval problém vládní stability, M. Novák se následně zabýval anatomií českého nevládnutí, P. Just navázal rolí parlamentu a fungování koalic v rámci stability, posluchačům přiblížil konstruktivní systém vyjadřování nedůvěry vládě v Německu, Maďarsku a Polsku s jeho klady i zápory, přičemž maďarským volebním systémem se podrobně zabýval ve své prezentaci J. Mlejnek a konferenci zakončil svým příspěvkem A. Balcar na téma Co je to stabilita a akceschopnost?

Během diskuze, která probíhala mezi jednotlivými vystoupeními, se projevil velký zájem o tuto problematiku nejen mezi studenty naší univerzity, ale i ostatních vysokých škol.
  

Fotografie z akce
foto: archiv VŠFS

dsc_7602.jpg dsc_7606.jpg