section
Prezentace zástupců firmy Microsoft ČR

Prezentace zástupců firmy Microsoft ČR

12.04.2010

Téma „Finanční řízení mezinárodní korporace v podmínkách ekonomické krize“ v podání zástupců firmy Microsoft ČR Tibora Kolejáka (finanční ředitel) a Jaroslava Němce (manažer controllingu) přilákala 30. března 2010 do Kongresového centra Vysoké školy finanční a správní řadu posluchačů.

V úvodu Tibor Koleják přiblížil historii firmy Microsoft, jejího zakladatele Billa Gatese a IT obecně. Dále zazněly informace o postupném celosvětovém pokrytí, o vývoji a stavbě produktů, rok 1986 přinesl společnosti vstup na burzu cenných papírů. Na otázku, jaká je aktuální cena akcií společnosti Microsoft, přišla z publika okamžitě správná odpověď. Přednášející Jaroslav Němec ji ocenil, stejně jako další správné odpovědi, malým dárkem – produktem firmy Microsoft. Poté se představitel společnosti, na základě zjevného zájmu studentů, podrobněji věnoval analýze pohybu firemních akcií na trhu v posledních letech včetně maxima a minima. Studenty zajímaly také současné i budoucí produkty Microsoftu a srovnání s ostatními IT firmami (Google, SAP). Neméně zajímavý byl výhled do budoucnosti včetně tři možných teorií vývoje firmy vzhledem k ekonomické krizi. Manažer Jaroslav Němec zdůraznil, že do výzkumu a vývoje investuje firma Microsoft cca 16 procent z výnosu, což za minulý rok činí 9,5 mld. dolarů. Např. ve srovnání se společností Google je to o 6 procent více.

Na závěr představitelé firmy Microsoft pozvali zájemce z řad studentů naší univerzity na workshop v sídle společnosti, který by jim umožnil seznámit se s nejnovějšími technologiemi.
Přednášku moderoval prorektor Petr Budinský.

 

Fotografie z akce
foto: Hana Ambrožová

dsc_1183.jpg dsc_1189.jpg dsc_1250.jpg dsc_1251.jpg dsc_1252.jpg dsc_1281.jpg