section
Hospodářské noviny vaří z vody a nemají odvahu to přiznat

Hospodářské noviny vaří z vody a nemají odvahu to přiznat

11.11.2009

TISKOVÉ SDĚLENÍ

VŠFS:
Hospodářské noviny vaří z vody a nemají odvahu to přiznat


PRAHA (11. listopadu 2009) – Vysoká škola finanční a správní se zděšením sleduje pokračující praxi deníku Hospodářské noviny, který veden evidentní snahou nalézt za každou cenu cokoli jen trochu použitelného, co by mohlo vrhnout stín na reputaci VŠFS, neváhá používat ve svém zapáleném boji nepoctivých prostředků.

Ve svém dnešním vydání deník otiskl hned tři „nové“ články, které jsou plné překroucených výroků, polopravd a tendenčních tvrzení. Noviny přitom, ačkoli v titulku prohlašují, že se „objevila nová svědectví“, nepřinášejí žádná nová fakta, argumenty ani důkazy – jen dokola recyklují svá obvinění, která přinesly v minulých dnech již několikrát a na které VŠFS dávno a opakovaně odpověděla. Ani v minulosti, ani dnes nepředložila redakce Hospodářských novin žádný hodnověrný důkaz o tom, že by na VŠFS byl jakýmkoliv způsobem porušen zákon či kterýkoli jiný – vnitřní či obecný – předpis.

Hned nadtitulek úvodního článku, kterému redakce věnovala větší část své titulní strany, hovoří o kauze „vysoké školy pro pražské politiky“. Redaktoři Hospodářských novin čtenářům podsouvají domněnku, že VŠFS je školou „pro pražské politiky“. Uvážíme-li fakt, že z bezmála 11 000 studentů a absolventů VŠFS do kategorie „pražský politik“ lze za celou historii školy zahrnout nanejvýš jednotky osob (méně než 10), je výrok Hospodářských novin zcela neoprávněný, zavádějící a pravdu hrubě zkreslující.

V podobném duchu je laděna větší část dnes publikovaných textů. Přestože se zástupci redakce zúčastnili setkání vedení školy s novináři a měli možnost vyslechnout a zaznamenat autentická vyjádření představitelů školy k diskutovaným otázkám, naprostá většina citovaných výroků je zkreslena či významově posunuta tak, aby lépe konvenovala záměru autorů zpochybnit VŠFS a podpořit tvrzení, pro něž redakce HN nedokázala nalézt průkaznější doklady. Vrcholnými argumenty redakce Hospodářských novin tak zůstávají domnělá tvrzení údajných anonymních zdrojů, o jejichž autenticitě lze s úspěchem pochybovat, stejně jako – existují-li vůbec – o jejich hodnověrnosti a případné osobní motivaci.

Ve své zoufalé snaze ospravedlnit více než dva týdny trvající očerňující kampaň proti VŠFS se redakce HN nezdráhá vydávat své nepodložené domněnky za prokázaný fakt, ba dokonce fakta ignorovat. Kupříkladu výrok, že „Miss World Taťáně Kuchařové (...) se index začal plnit ještě předtím, než vůbec na školu oficiálně přišla“, je zcela vylhaný. Ve skutečnosti se samozřejmě nikomu žádný index nemohl začít plnit dříve, než byl školou vydán, tedy v okamžiku podpisu smlouvy o studiu.

„Svým způsobem nám lichotí, že naši školu považují Hospodářské noviny za významnější, než jiná zpravodajská témata včerejšího dne, jako výběr eurokomisaře či stávku v pražské dopravě, a že nám věnovaly skoro celou titulní stranu“ říká k situaci rektorka VŠFS Bohuslava Šenkýřová. „To ale ještě zdaleka neospravedlňuje okázalé ignorování skutečností, povyšování vlastního úsudku nad fakta a překrucování našich vyjádření. Je to nepoctivé nejen vůči nám, ale především vůči čtenářům Hospodářských novin,“ dodává rektorka.
 

Pro ilustraci připojujeme přepis výroku rektorky Bohuslavy Šenkýřové tak, jak ho zaznamenalo nahrávací zařízení, a jak ho dezinterpretovaly Hospodářské noviny:

Autentický výrok Bohuslavy Šenkýřové:
„Máme studenty, kteří si to prostě takzvaně chtějí užít a jedou na vynikající prospěch, protože chtějí prospěchové stipendium. A pak máme studenty, kteří prostě tu školu absolvují řádně, splní všechny povinnosti, nemají prospěchové stipendium, mají třeba horší studijní průměr, ale udělají státnice, obhájí diplomku, složí všechny zkoušky a je to legitimní.“

Citace v podání Hospodářských novin:
Máme studenty, kteří si to chtějí užít a jedou na vynikající prospěch. A pak ty, co školu absolvují rázně. Je to legitimní.

 

Již od uveřejnění prvního tendenčního článku v médiích, který zpochybňoval činnost a pověst Vysoké školy finanční a správní dostává rektorka školy Bohuslava Šenkýřová řadu povzbudivých zpráv od studentů, absolventů, zaměstnanců i přátel školy. Díky nim čerpáme naději do dalších neklidných dní a sílu k boji o dobré jméno Vysoké školy finanční a správní. Děkujeme za každé povzbuzení, kterého se nám od vás dostává!
 


Vážená paní rektorko, vážená paní prorektorko,
dovolte mi vyjádřit z pozice studenta plnou důvěru, kterou ve Vysoké škole finanční a správní mám.
Studuji prvním rokem magisterské studium, obor Veřejná správa, a stejný obor jsem absolvoval v bakalářském programu. Studium bylo náročné, nikdy jsem se nesetkal s úlevami jakéhokoliv typu. Při psaní bakalářské práce jsem velmi pečlivě konzultoval téma a formu s vedoucím své práce. A zde je také důležitá informace, kterou žádná média nezveřejňují - na rozdíl od plzeňské univerzity, a zřejmě i dalších, má práce (a práce ostatních studentů) prošla systémem, který odhaluje plagiátorství.
Náročnost studia také dokazuje to, že z kladenské skupiny, která měla cca. 20 studentů, pokračujeme dále na magisterském oboru pouze dva! Někteří kolegové přešli raději na jinou školu, kterou nebudu jmenovat, protože tam prý nejsou tak náročné podmínky.
Velmi mne také rozmrzela zpráva v týdeníku Týden, kde škola byla nazvána školou politickou. To snad bylo napsáno "na objednávku" nebo se nějaký "novinář" probudil po dvaceti letech... A mimochodem - na jaké škole v České republice nejsou studenti z řad zastupitelů měst a obcí nebo úředníci státní správy a samosprávy? Vždyť je přeci ve všeobecném zájmu, mít vzdělané lidi, kteří mají zodpovědnost.
Protože jsem zaměstnán v Evropském parlamentu v Bruselu, mám povolen individuální studijní plán. A že je to snadnější? To v žádném případě! Musím si plnit stejné povinnosti jako ostatní studenti, dokonce je v mém osobním zájmu se co nejvíce zúčastňovat přednášek, abych věděl co nejvíce a již nyní se "potím" se seminárními zápočtovými pracemi, které jsem povinnen odevzdat v termínu. A to je semestr teprve v začátku!
Budete-li chtít můj příspěvek zveřejnit, klidně tak udělejte! Píši právě proto, abych vyjádřil podporu univerzitě, na které studuji!

S pozdravem

Luboš Fleischmann


pošlete je do háje ..jako to udělal Karel Gott !
podporuji alma mater ..
studium bylo korektní a trvalo 5 let

Ing. Jaroslav Černý


Je to trošku "hon na čarodějnice" a zastírání větších problémů ve školství i ve společnosti.

Roman Morávek


Přeji dobrý den!
Musím přiznat, že ani trochu jsem nezapochyboval o postupech a praktikách VŠFS. Po svých zkušenostech během studií na VŠFS se mi napadání medii zdá jako nesmyslný blábol.
Držte se! :-)


Pěkný den,
moc držím palce, aby cesta medií za skandálním odhalením školu poškodila pokud možno co nejméně. Z vlastní zkušenosti vím, že studentům skutečně nebylo nic dáno zadarmo.

Přeji pěkný den
Eva Kudrnová


Dobrý den
já jsem na VŠFS absolvovala letos v červnu mgr. studium, úspěšně, a mohu za sebe prohlásit, že škola mi opravdu nedala nic zadarmo a musela jsem celých 5 let tvrdě dřít, budu za školu a její dobrou pověst vždy bojovat,

Marie Kolářová


Můžu Vás ujistit, že ani já ani moji kolegové podobným pomluvám nevěříme. A stále věříme, že jsme vysoká škola na odpovídající úrovni.

S úctou Jekatěrina Bavinova


Děkuji Vám za zaslané vyjádření a věřím, že situace se brzy vysvětlí. Přeji Vám i vedení školy v těchto dnech pevné nervy.

S pozdravem,
absolventka Kamila Vodňanská


Za těch 5 let, nemám ke škole jedinou připomínku, to jaká tam vládne atmosféra na ose student-profesor, by nám mohli závidět snad všude. Činnost studijního oddělení je naprosto dokonalá. Oni říkají zaplacené? Bez úrovně? Dobře, jděte na přednášku docentů Helíska, Valenčíka, Oldřicha Johannese Petra, Svitáka, Šestáka, Netolického, Kunze, Tichého………….
Tahle škola mi přirostla k srdci a vždycky budu její pověst bránit, co to jen půjde !!!!!!

Martin Štika


Tahle škola mi vrátila životní optimismus, který jsem v politice ztratil. … Tenkrát jsem zvítězil a ani trochu nepochybuji, že i tentokrát to nedopadne jinak. A dojde na ně. Ne škola, coby instituce, ale jak zpívával Kryl v Divném knížeti:“že děti z té země v které mrazí, prostě a bez závěti jim jednou hlavu srazí“. Myslím, že přijde čas a naši studenti předvedou, jak zvládnou v praxi své právnické vědomosti v boji proti diskriminaci na trhu práce.
Přeji Vám hodně síly a již žádné zklamání

Václav Netolický


Patřím ke spokojeným studentům VŠFS a hodlám ve studiu pokračovat. Jsem dokonce hrdá na to, že jsem si před lety vybrala právě tuto školu. A proto mi dovolte vyjádřit podporu celému vedení školy a přání mnoha spokojených studentů.

S úctou
Viktória Dziaková


Vážení paní rektorko,
nikdy jsem nebýval účastníkem diskuzí či komentářů vztahujících se k různým článkům zveřejňovaných v denících či na internetových serverech. Dnes poprvé jsem reagoval dopisem šéfredaktorovi HN na dnešní článek o dříve získaných titulech pedagogů VŠFS. V tuto chvíli se celá kauza dostala spíše do roviny absurdnosti a nemohoucnosti deníku HN získat nějakou špínu.
Paní rektorko, držte se. Věřím, že máte podporu všech účastníků VŠFS!

S přátelským pozdravem
Tomáš Říha


Dobrý den paní rektorko,
srdečně vás zdravím v těchto těžkých časech a ubezpečuji vás, že já osobně a naprostá většina zaměstnanců i studentů mosteckého střediska stojí za vámi a za naší školou. Jsme připraveni na to pomoci, pokud to bude v našich silách a pomůže to řešit nastalou situaci. A pokud se v regionu objeví něco, co bude souviset s právě probíhající kauzou, dovolím se s informací obrátit přímo na vás.
K napsání tohoto mailu jsem se rozhodl po přečtení dnešních HN, předtím jsem se domníval, že budeme v centru pozornosti jen krátký čas a vlna se převalí dál. Protože se ale o nás píše dál, připadá mi, že celá věc bude komplikovanější a dlouhodobější. Proto si myslím, že nastal čas vyjádřit naši podporu, protože ji možná budete potřebovat. Karavana kráčí dál, situace je ale těžší v tom, že zřejmě neštěkají psi, ale koušou vlci.
Přeji vám hodně sil do dalších bojů

Josef Švec


Vážená paní rektorko,
děkujeme Vám za setkání, které jste v pátek pro zaměstnance uspořádala, bylo pro nás důležité slyšet z Vašich úst, jak hodnotíte mediální útok proti naší škole.
Dnes se bohužel opakuje, rádi bychom Vás proto ujistili, že za naší VŠFS stojíme a děláme vše, co je v našich silách, aby v oblasti projektů běžela práce co nejlépe.
V uplynulých 2 letech, kdy pro školu pracujeme, jsme měli prostor pro tvůrčí práci v příjemném prostředí za velkorysých podmínek.
Vážená paní rektorko, přejeme Vám hodně sil a v případě potřeby nabízíme prostor pro naslouchání a sdílení.

S úctou a přátelským pozdravem
Mirek a Lenka


Dobrý den, paní rektorko.
Nejen jako zaměstnanec, ale především jako student a budoucí absolvent VŠFS jsem velmi ocenil Vaše páteční vyjádření a ujištění, že budeme bojovat všichni a společně za očištění naší školy a tím i každého z nás. Důkazem toho mi je současná vyčerpávající práce paní Radky i všech ostatních děvčat na Studijním oddělení a na dalších úsecích VŠFS.
Věřím, že se celá tato mediální kauza brzy uklidní a všichni se budeme moci věnovat plně své práci. Já se, jako pracovník marketingu, snažím na celou tuto aféru dívat pozitivně a vím že za přispění ostatních kolegů z marketingového oddělení dokážeme připravit originální náborovou kampaň pro příští akademický rok a využijeme k tomu naší současné mediální slávy. Jsme nyní nejslavnější soukromou vysokou školou v ČR a záleží jen na nás, jak této výhody využijeme.
Jsem přesvědčen, že na konci této bitvy vyjdeme očištěni a posíleni jako vítězové.

S přáním pevných nervů
Honza Pikl


Vážená paní rektorko,
dovolte mi z pozice řadového studenta vyjádřit plnou důvěru a podporu v kauze pokusu o mediální poškození školy. Je mi zle z toho co dokáží uměle vyrobit novináři pro poutavý titulní článek !
Přeji mnoho pevných nervů v nerovném boji s bulvárními plátky...

S úctou
Slávek Saska


Dobrý den,
obdržel jsem e-mail s oznámením o pátečním setkání. Bohužel jsem ze zdravotních důvodu mimo Prahu, tak bych chtěl, Vám a celé škole, vyjádřit podporu alespoň touto cestou.
Věřím, že se vše racionálně vysvětlí a uvede na pravou míru. Novináři prahnoucí po "senzaci" se nasytí a nastane klid.
Přeji hodně štěstí.
S pozdravem a přáním příjemného dne

Jindřich Schmiedkunz
student VŠFS - Praha


Vážená paní rektorko,
dovolte mi, abych Vám vyjádřila podporu i v těchto nelehkých chvílích, které škola prožívá. Věřím, že jde pouze o mediální bublinu, která velmi rychle splaskne. …
Za sebe mohu říci, že doposud jsem se studiem spokojená. Naprosto splnilo moje očekávání a velmi ráda zde budu pokračovat i na magisterském studiu.

S pozdravem a přáním hezkého dne
Iva Andresová

 


Vážená paní rektorko,
nejsem typ člověka,který by chodil a vyjadřoval podporu všemu a všem, myslím si totiž, že za mne mluví to,jak pracuji a co dělám. Po včerejšku jesm se ale rozhodla, že se malinko ozvu. Včerejší článek v Hospodářských novinách už totiž neměl nic společného s ivnestigativní novinařinou a dokonce ani s bulvárem. Z toho článku čišela nenávist. Podobné nenávisti jsem se svými přáteli také před 18 lety čelila. Vyčítali nám kdeco, studium,,příjmy, rodiče, snad i to,že žijeme jim vadilo..... Můj velmi mladý nadřízený to všechno neunesl a spáchal sebevraždu. Zůstala po něm žena a dvě děti.
Vy a lidé,kteří jsou zmiňováni jste jiní, silnější, máte za sebou zkušenosti a úspěchy. Proto jsem přesvědčena,že to všechno zvládnete a na vánočním večírku si řekneme, že to byl těžký rok, ale ustáli jsme ho. Teď už bude lépe.

Moc Vám držím palce
Lenka Bažantová