section
VŠFS: Informace Hospodářských novin o studiu Taťány Kuchařové jsou nepravdivé

VŠFS: Informace Hospodářských novin o studiu Taťány Kuchařové jsou nepravdivé

03.11.2009

PRAHA (3. listopadu 2009) – Vysoká škola finanční a správní sděluje, že informace ohledně průběhu studia sl. Taťány Kuchařové, publikované v dnešním vydání Hospodářských novin pod titulkem „Miss studuje: sotva začala, už má ročník“, se nezakládají na pravdě. Skutečnost je taková, že studentka Kuchařová doposud neukončila první ročník studia a k jeho završení jí stále zbývá vykonat několik zkoušek.

Vysoká škola finanční a správní s politováním konstatuje, že redakce Hospodářských novin se tuto informaci nepokusila u představitelů školy před zveřejněním jakkoli ověřit. Redakce HN zaslala vedení školy sérii otázek, na které zástupci školy poskytli odpovědi. Otázka, zda sl. Kuchařová ukončila první ročník studia, či nikoli, mezi zaslanými dotazy nebyla.

Vedení VŠFS důrazně doporučuje redakci Hospodářských novin, aby před zveřejněním pečlivěji prověřovala informace, které zamýšlí publikovat. VŠFS také důrazně doporučuje redakci HN, aby bedlivěji prověřovala věrohodnost a motivaci svých anonymních zdrojů, které jí nabízejí ke zveřejnění informace zjevně neúplné, zkreslené a v některých případech nepravdivé. Vedení VŠFS také žádá redakci HN, aby při své práci neskrývala identitu svých redaktorů a spolupracovníků a aby vystupovala otevřeně a poctivě, jak to ostatně vyžadují etická pravidla novinářské práce.

Pro přesnost uvádíme úplné (autentické) znění jediné otázky HN, která se týkala studia sl. Kuchařové, včetně odpovědi VŠFS, jak byla zaslána redakci:

Otázka HN č. 8: „Studentka Taťána Kuchařová nastoupila do prvního ročníku 12. 5. 2009  - tedy v době, kdy její "spolužáci" výuku skončily a měli zkouškové období. Ve stejný den už podle našich dokladů složila první zkoušku - tedy aniž měla jakkoli šanci se před tím zúčastnit výuky (podle  našich informací  ji škola tuto zkoušku neuznala z předchozího studia, Kuchařová ji skládala po nástupu na VŠFS). V dalších dnech pak Kuchařová složila několik dalších zkoušek. Je to obvyklé? Můžete to prosím nějak vysvětlit?”
 
Odpověď VŠFS: „Slečna Taťána Kuchařová zahájila komunikaci s naší školou již v průběhu března. Z důvodů jejího časového vytížení jí bylo umožněno komunikovat s tutorem a připravovat se na studium. Tuto komunikaci můžeme v případě potřeby a se souhlasem slečny Kuchařové zveřejnit. Ve chvíli, kdy došlo k uzavření smlouvy a zaplacení školného, jí proto bylo umožněno skládat první zkoušky.”