section
Václav Klaus přednášel na VŠFS o migraci

Václav Klaus přednášel na VŠFS o migraci

15.04.2016

Zcela zaplněné Kongresové centrum VŠFS přivítalo 14. dubna potleskem bývalého prezidenta prof. Václava Klause, který byl jediným hostem Fóra MF DNES moderovaného Jaroslavem Pleslem, šéfredaktorem MF DNES. Přednášku i následnou diskuzi na téma „Přežije Evropa současnou migrační vlnu?“ přenášela VŠFS živě přes Youtube.com. Přenos přebíral i zpravodajský server iDnes.cz, dohromady jej zhlédlo okolo 15 000 diváků.

 

 

Přednášku uvedl J. Plesl poznámkou, že Klaus patří k veřejným osobnostem, které migraci považují za velké téma a často se k němu vyjadřují. Václav Klaus navázal tím, že se problematice věnuje skutečně intenzivně. Dokonce na toto téma vydal knihu Stěhování s. r. o. Stručný manuál k pochopení současné migrační krize, kterou napsal s Jiřím Weiglem.

V. Klaus se domnívá, že migrace je otázka rozhodnutí, stejně jako ochota jí tolerovat. „Stačí říct NE,“ říká Klaus „zbytek je jen technologie.“ Podle jeho názoru Evropa současnou migrační vlnu vyprovokovala svou zahraniční politikou.

Bývalý prezident se zastavil i u otázky lidských práv a doktríny lidských práv, což jsou pojmy, mezi které klade důrazné dělítko. Zatímco lidská práva jsou něco, co je nutné hájit a prosazovat, jejich doktrínu považuje za antihumánní a nezodpovědnou.

Velkým tématem, na které padl i dotaz z publika, byla otázka Islámského státu, teroristických útoků a jejich souvislosti s probíhající migrací. Klaus se zastavil také u evropské vnitřní politiky a u Turecka. Ke komentáři vyzval i přítomného Jiřího Weigla.

A odpověď na úvodní otázku? Podle bývalého prezidenta je „naděje povinností“ a Evropa může krizi přežít, „když zůstane sama sebou.“ Ovšem z jeho slov byl v tomto směru cítit spíše skepticismus.

Informacemi a dojmy nabitou přednášku zakončil Václav Klaus improvizovanou autogramiádou své knižní novinky.

Hlavním partnerem akce byla společnost Swiss Life Select Česká republika.

Generálním a současně mediálním partnerem potom MF DNES, která akci nejenom živě přenášela, ale po jejím skončení přinesla i rozsáhlý článek:

http://zpravy.idnes.cz/prednaska-vaclava-klause-o-migracni-vlne-na-vsfs-ftt-/domaci.aspx?c=A160414_144916_domaci_jkk