section
Ázerbájdžánský velvyslanec navštívil naší univerzitu

Ázerbájdžánský velvyslanec navštívil naší univerzitu

26.02.2014

Když se řekne Ázerbájdžán, představí si gurmáni kaviár, pragmatici ropu a pamětníci Sovětský svaz. Je to pro nás země vzdálená, neznámá a možná trochu nečitelná. Návštěva velvyslance této republiky Tahira Taghizadehema, která se na půdě naší univerzity konala v pondělí 24. února 2014, a jeho přenáška „Ázerbájdžán – 20 let nezávislosti a evropské perspektivy“ posluchače přesvědčila, že nás pojí mnohem víc, než tušíme.

 

Jen letmo, Ázerbájdžán je tak jako my křižovatkou národů na ose sever – jih, východ – západ, má podobnou velikost i počet obyvatel, spojují nás dokonce podobné historické mezníky, třeba vznik První republiky v roce 1918. A přes značné nerostné bohatství, které Ázerbájdžánu umožnilo po roce 1991 (kdy se vymanil z područí Sovětského svazu) extrémně rychlý ekonomický růst, je to i podobná ekonomika. Vzájemná ekonomická spolupráce mezi oběma zeměmi by navíc měla podle názoru velvyslance být postavena na jiných základech než je energetika. A jednou ze zajímavých informací z přednášky a následné diskuse je, že bilaterální spolupráce mezi oběma zeměmi na úrovni malých a středních podniků funguje dobře, má dokonce vzrůstající tendenci, stejně jako vzájemný turistický ruch. V současné době vyřizuje ázerbájdžánský konzulát až 150 žádostí o víza měsíčně, což je oproti minulosti přibližně patnáctinásobek.


Na naší univerzitě v současnosti studuje 30 studentů z Ázerbájdžánu a díky spolupráci, ke které velvyslanec přímo vyzval, to zdaleka nemusí být konečné číslo. Po přednášce následovala diskuse, ve které padaly dotazy na mnoho zajímavých oblastí od obchodní spolupráce přes turistiku až po osobní otázky. A jedna zajímavost na konec, velvyslanec předstoupil před posluchače s vynikající češtinou, kterou se naučil během studia v Moskvě, když se zamiloval do nejvýznamnějšího díla českého romantismu Máchova Máje. V České republice poté dokonce pět let pracoval.