section
"Kulatý stůl" k problematice legislativního procesu.

"Kulatý stůl" k problematice legislativního procesu.

14.11.2013

8. listopadu se na VŠFS uskutečnila diskuse u „kulatého stolu“ věnovaná otázkám legislativního procesu. Účastnili se jí, mimo jiné, členové Legislativní rady vlády Aleš Gerloch, děkan Právnické fakulty UK, Hana Marková, proděkanka téže fakulty, Josef Staša, rovněž z Právnické fakulty UK, Petr Šimerka, náměstek Ministerstva práce a sociálních věcí, Roman Fiala, místopředseda Nejvyššího soudu a pracovníci Katedry práva a veřejné správy VŠFS.


Smyslem zmíněné diskuse bylo přispět k nalezení cest vedoucích k identifikaci alespoň základních faktorů ovlivňujících současný stav tvorby práva v České republice. Průběh a charakter diskuse byl ovlivněn do určité míry i konkrétní dobou konání – čtrnáct dnů po konání parlamentních voleb.


Skutečnost, že zmíněný kulatý stůl probíhal přibližně v „poločase“ mezi parlamentními volbami a prvním zasedáním nově zvolené poslanecké sněmovny, vedla k návrhu, který získal jednoznačnou podporu účastníků - uspořádat informativní seminář pro poslance k problematice legislativního procesu. K dalším námětům, které z jednání vzešly, patří i příprava projektu zaměřeného na analýzu reálného legislativního procesu a příprava cyklu diskusí či pracovních seminářů k problematice vztahu politiky a procesu tvorby práva. Zástupci VŠFS se přihlásili k aktivní spolupráci na všech uvedených projektech.


Další podrobnosti naleznete v příštím vydání Xadonie.