section
Kulatý stůl na VŠFS reflektoval vývoj právní teorie

Kulatý stůl na VŠFS reflektoval vývoj právní teorie

30.01.2012

První odborná akce z právní oblasti, kterou VŠFS připravila po zahájení výuky dvou právních oborů (Právo ve veřejné správě, Právo v podnikání), se konala 6. ledna 2012 v sídle školy. Na přípravě kulatého stolu univerzita spolupracovala s Českým sdružením pro právní a sociální filozofii (ČSPSF).


Jedním z impulsů ovlivňujícím tematické zaměření zmíněné akce bylo ohlédnutí za náměty a inspiracemi, které přinesl XXV. Světový kongres, pořádaný Mezinárodním sdružením pro právní a sociální filozofii ve Frankfurtu nad Mohanem ve dnech 15. – 20. srpna 2011, věnovaný problematice vztahu práva, vědy a technologie. Jednání kulatého stolu byli přítomni i účastníci kongresu doc. PhDr. Tatiana Machalová, CSc. (PFMU), JUDr. Pavel Ondřejek (PFUK), Mgr. Petr Čechák, PhD. (VŠFS).


Průběh jednání moderoval místopředseda ČSPSF, děkan Právnické fakulty prof. JUDr. Aleš Gerloch, CSc. S obsáhlým příspěvkem (kromě zmíněných účastníků XXV. Světového kongresu) vystoupil i JUDr. František Cvrček, CSc. (ÚSaP AV ČR).


Průběh jednání kulatého stolu ukázal na otevřenost řady otázek spojených s rozvojem soudobé vědy a jejího vlivu na teoretické právní myšlení. Totéž, s určitou výhradou, lze říci i o rozvoji moderních technologií (zejména z oblasti informatiky, ale nejen z této oblasti) a jejich vlivu na metody a postupy používané v právní sféře. V závěru intenzivní diskuse účastníci podpořili námět VŠFS, aby se kulaté stoly, zaměřené na problematiku právní teorie, konaly za účasti pracovníků předních pracovišť zabývajících se touto tematikou pravidelně v půlročních intervalech. Ke spolupráci na jejich pořádání se přihlásili jak účastníci z VŠFS, tak i účastníci z PF UK, PF MU a USaP AV ČR.


Katedra práva VŠFS připravuje další kulatý stůl věnovaný tentokrát problematice trestního práva (v souvislosti se změnami legislativy v této oblasti) přibližně na duben tohoto roku.