section
S programem MBA až do Seattlu

S programem MBA až do Seattlu

06.06.2023

Joy Agyepong je jednou z našich MBA studentek, která se rozhodla strávit jeden trimestr na naší partnerské univerzitě - City University of Seattle. Je také sociální podnikatelkou a spoluzakladatelkou NGO, která se zaměřuje na životní prostředí a mládež. 
Během pobytu v Seattlu, Joy absolvovala tři MBA kurzy a ve studiu dosáhla vynikajících výsledků. Zároveň se skvěle vypořádala s náročnými výzvami života v zahraničí. Věříme, že tato zkušenost byla pro Joy přínosná nejen z hlediska její akademické cesty, ale také z hlediska osobního růstu. Dnes je Joy zpět v Praze a my tak máme příležitost si s ní popovídat o jejích zkušenostech s programem CityU Mobility.


Joy, mohla bys prosím popsat, proč ses rozhodla strávit část studia v Seattlu?
Moje rozhodnutí bylo založeno na mé touze rozšířit si obzory ve smyslu setkávání se a sdílení zkušeností s lidmi z rozdílných kultur.

Jaká byla tvá očekávání?
Chtěla jsem se setkat se studenty z různých kulturních prostředí a prakticky si vyzkoušet a pochopit, jak funguje americký vzdělávací systém. Také jsem chtěla prozkoumat možnosti, které tam v tomto ohledu jsou.

Naplnila se Vaše očekávání?
Ano, určitě.

To rádi slyšíme! Je něco, co tě po příjezdu do Seattlu překvapilo (život v USA, tamní univerzitní život, kulturní specifika)?
Obecně bych řekla, že pobyt v USA byl skvělý zážitek, jen je dobré se ve večerních hodinách raději pohybovat ve dvou, jak mě několik místních obyvatel upozornilo. Ale pravdou je, že když je třeba, prostě si vezmete Uber. Také mají opravdu velký výběr mořských plodů a ryb, které se dají běžně sehnat třeba na trhu „Pike Place Market“. 

To je skvělý typ pro každého, kdo plánuje navštívit Seattle! Bylo něco, čeho ses před odjezdem obávala?
No, když uvážím klidný a jednoduchý dopravní systém v Praze, byla jsem docela nervózní, co se týče bezpečnosti. Také jsem se obávala případného kulturního šoku a vysokých životních nákladů.

Můžeš popsat tvou nejlepší a případně i nejhorší zkušenost?
Za nejlepší zkušenost považuji setkání s vyučujícími a jejich bohaté znalosti a zkušenosti, které se studenty sdíleli. Také se mi líbila setkaní s ostatními studenty, která probíhala ve velkých skupinách, což pro mě bylo příjemnější než online výuka v malé skupině. Naopak bylo velmi těžké získat práci nebo stáž na částečný úvazek, abych měla jak studentské, tak pracovní zkušenosti. Během mého pobytu bylo na výběr i velmi málo studentských konferencí, turné nebo workshopů.

Doporučila bys tuto zkušenost i dalším studentům?
Ano, určitě, protože je to příležitost, která je velmi cenná a má vliv jak na osobní rozvoj, tak na objevení sebe sama. Získáte reálné zkušenosti ze života v USA, což je rozdíl, než když dostáváte příklady z učebnic nebo si je hledáte online. Můžete se setkat a komunikovat s majiteli firem v USA a dozvědět se od nich třeba o kultuře a systémech řízení. 

Mohla bys nám doporučit nějaká skvělá místa, která v Seattlu navštívit?
Navštívila jsem ostrov Bainbridge, nábřeží Seattle Waterfront, Pop Culture muzeum, Pike Place market nebo Seattle Arts muzeum. 

Zní to, že ses měla opravdu skvěle! Můžeš nám něco říci o tom, kde jsi byla ubytovaná?
Bydlela jsem v hostelu, ačkoli CityU má ultra moderní ubytovací zařízení, protože jsem se raději chtěla potkávat i s lidmi mimo kampus. Tato zkušenost rozhodně stála za to. 

Pořádal kampus nějaké akce pro studenty?
V kampusu univerzity je studentský klub Enactus, který je velmi dobrým místem, kde studenti mohou trávit svůj volný čas. Klub pomáhá se spolupracemi, sdílením nápadů a plánováním projektů nebo účastí v národních a mezinárodních soutěžích. Dále podněcuje studenty ke zvládání výzev pod časovým tlakem a pomáhá jim stát se více prakticky orientovanými. 

Je ještě něco dalšího, co bys chtěla dodat?
Moc už mě nenapadá, ale asi bych dodala, že je toho hodně co objevovat o státě Washington obecně – lidé jsou milí a Seattle je krásné město. Pokud se na CityU mobilitu chystáte, připravte si 200% rozpočet a udělejte si vlastní průzkum, abyste se vyhnuli jakýmkoli šokům nebo zklamáním a věděli, co čekat. 

Skvěle řečeno, Joy. Děkujeme, že ses s námi podělila o své zážitky. Máme pocit, že jsi v Seattlu strávila skvělý trimestr. 
 

photo_2023-05-31_15_11_21.jpeg photo_2023-05-31_15_11_43.jpeg photo_2023-05-31_15_11_27.jpeg photo_2023-05-31_15_11_54.jpeg