section
Současné trendy politického extremismu

Současné trendy politického extremismu

18.05.2010

Společensky mimořádně aktuálním problémem se zabývala panelová diskuse „Současné trendy politického extremismu“, která se pod záštitou ministra vnitra Martina Peciny konala na Vysoké škole finanční a správní dne 27. dubna 2010 v Kongresovém centru. Panelová diskuse navazovala na dopolední odborné kolokvium „Shromažďovací zákon a jeho případné změny“.


Účast na panelové diskusi přijali přední odborníci v dané oblasti: plk. Mgr. David Janda (SKPV OOZOK), vedoucí odboru odhalování závažné obecné kriminality Krajského ředitelství hlavního města Prahy, Mgr. Klára Kalibová (In Iustitia), která se dlouhodobě zabývá monitoringem krajní pravice a Miroslav Brož jako vůdčí postava občanské iniciativy Neonacisty v Ústí nechceme. Diskusi vedl pedagog VŠFS a člen „Task force C k problematice extremismu“ MVČR Mgr. Jan Charvát, Ph.D.
Na začátku diskuse každý z účastníků stručně shrnul svůj postoj k problematice politického extremismu. Mgr. Kalibová upozornila na vyprázdněnost pojmu extremismus, který jako příliš obecný nedokáže popsat jednotlivé projevy nenávisti vůči skupinám.


Následovala diskuse se studenty, v níž bylo otevřeno mnoho témat od základního přehledu pravicového a levicového extremismu, kauzy rozpuštěné Dělnické strany, občanských postojů až po odraz ekonomické krize v křivce podpory veřejnosti extremistickým politickým uskupením. Panelisté připomněli i téma dopoledního kolokvia, když posluchačům osvětlili praktické aplikace Shromažďovacího zákona. Současně se shodli i na názoru, že jedinou účinnou obranou proti všem projevům nenávisti je občanská angažovanost. Na praktických příkladech to doložil M. Brož.
Nejvíce dotazů směřovalo na plk. Jandu, který dal posluchačům nahlédnout do nelehkého boje státního aparátu s projevy násilí vůči skupinám.


Studenty téma velmi zaujalo a diskuse zabrala celý vyměřený čas. Je to neklamným znamením, že společensky angažovaná témata by se měla stát pravidelnou náplní pořádaných akcí pro studenty.

Fotografie z akce
foto: Daniel Hamerník, DiS.

 

dsc_7286.jpg dsc_7288.jpg dsc_7297.jpg dsc_7300.jpg dsc_7309.jpg dsc_7316.jpg dsc_7320.jpg dsc_7326.jpg dsc_7332.jpg dsc_7340.jpg dsc_7347.jpg dsc_7351.jpg dsc_7356.jpg dsc_7373.jpg dsc_7376.jpg dsc_7385.jpg dsc_7388.jpg dsc_7394.jpg