section
Spolupořádáme kongres bohemistů a polonistů

Spolupořádáme kongres bohemistů a polonistů

15.06.2023

Tradičně vynikající spolupráce VŠFS s polskými univerzitami pokračuje podílem na organizaci prestižního II. kongresu polských bohemistických a českých polonistických studií 2023. Akce se koná ve dnech 24. – 27. září 2023 v Opole v Polsku a 15. – 18. října 2023 v Praze.
Cílem kongresu je interdisciplinární prezentace stavu a perspektiv výzkumu a posílení vědecké a pedagogické spolupráce mezi vědeckými komunitami Polska a České republiky. 
Členem vědeckého výboru je doc. Radim Valenčík, CSc. a hostem speciální diplomatické sekce a sekce odborníků je doc. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D.
VŠFS se zapojuje do sekce ekonomických věd, v níž budou mimo jiné diskutována následující témata:

  • stav výzkumu polsko-českých vztahů ve světle úspěchů ekonomiky, financí a managementu,
  • Polsko-české vztahy z makroekonomického hlediska,
  • fungování polsko-českého přeshraničního trhu,
  • stimulant a destimulátor prohlubování vztahů mezi polskými a českými tržními subjekty v éře globalizace,
  • formování přeshraničních turistických produktů,
  • chování polských a českých spotřebitelů a jejich podmínky,
  • role projektů meziregionální spolupráce při podpoře rozvoje euroregionů na polsko-českém pomezí.

Hlavními organizátory jsou Polsko-česká vědecká společnost, Sdružení Polsko-česko-slovenská solidarita, Opolská univerzita, Slezský ústav v Opole, Karlova univerzita v Praze, Historický ústav Akademie věd ČR. Dalšími partnery jsou Polské velvyslanectví v Praze/ Polský institut v Praze, Honorární konzulát Polské republiky v Brně, Honorární konzulát ČR v Opole, Polsko-česká asociace univerzit, Ekonomická univerzita ve Vratislavi, Technická univerzita v Opole, Právnická fakulta Masarykovy univerzity v Brně a mnohé další.

Na organizaci sekce ekonomických věd kongresu se podílejí vědečtí gestoři sekce - ze strany VŠFS Ing. Andrea Tomášková, Ph.D., dále prof. dr hab. Bogusława Drelich-Skulska, Ekonomická univerzita ve Vroclavi; dr hab. Marta Maciejasz, prof. UO Opolská univerzita; dr Roman Śmietański, Opolská technická univerzita.

Více informací: https://kongresplcz2023.uni.opole.pl/cs/domov/

Registrace do 30. června 2023: https://kongresplcz2023.uni.opole.pl/cs/registrace/