section
Mezinárodní finále GMC 2012 ? Zvítězilo Rusko. Příští rok finále v Bukurešti.

Mezinárodní finále GMC 2012 ? Zvítězilo Rusko. Příští rok finále v Bukurešti.

18.04.2012

Aktualizováno

Radostí ruského týmu vyvrcholilo mezinárodní finále soutěže Global Management Challenge. Dnešní celodenní souboj rozhodl o tom, že právě tento tým stanul na nejvyšším stupínku vítězů a nechal za sebou jak favorizované Ukrajince, kteří se umístili na třetím místě, tak Poláky, kteří obsadili druhé místo. Kapitáni našich týmů převzali během slavnostního ceremoniálu pamětní certifikáty. „Chtěli bychom se zúčastnit i dalšího mezinárodního finále, protože hodně týmů se zúčastňuje opakovaně a právě tyto týmy se nyní dostaly do finále.“ řekl nám na mikrofon slovenský soutěžící Robo Grexa. Rozhovory s oběma týmy přineseme v příštím týdnu.

Organizátoři připravili večer plný překvapení. Vedle nádherných předtančení vystoupila místní popová megahvězda Alexandr Krivošapko a delegace se také dozvěděli, že příští finále se bude konat 17. a 18. dubna 2013 v rumunské Bukurešti. Letošní kyjevské finále je oficiálně skončeno. Jednotlivé týmy už čeká jen cesta domů a řadu z nich i příprava na další ročníky. Vysoká škola finanční a správní, která tuto největší studentskou soutěž v manažerském řízení firem organizuje jak v České republice, tak na Slovensku, opět vyšle do mezinárodního finále vítězné týmy národních kol. Sledujte webové stránky www.czechgmc.cz a www.slovakgmc.sk a buďte první, kdo se dozví, kdy začíná další ročník.

Soutěžní den začal včera v brzkých ranních hodinách, semifinále se konalo opět v Ukrajinském domě na hlavní kyjevské třídě Chreščatyk. Všechny týmy byly soustředěny v hlavní hale a po každém kole viděly na připravených promítacích plátnech své výsledky. Rozhodující je ovšem kolo poslední, a tak nakonec český i slovenský tým čekalo zklamání, když Pedro Costa, zástupce organizátora, vyhlásil na večerním setkání postupující týmy a ani jedna z našich zemí nezazněla.
Vyhlášení finalistů bylo spojeno se slavnostním rautem, který měl napomoci překonat případné bariéry mezi jednotlivými týmy a propojit je napříč zeměmi. Hostitelská země připravila řadu místních specialit a dopřála hostům i přivítání v typických krojích a s typickými písněmi své země.
Osm týmů se chystá na dnešní finále. Jeho výsledky, podrobnosti z průběhu soutěže i rozhovory s českými a slovenskými týmy přineseme zde.


Češi a Slováci v jedné skupině

Bratrovražedný boj čeká český a slovenský tým v mezinárodním finále soutěže Global Management Challenge, které včera slavnostně zahájil ukrajinský premiér Mykola Azarov. Oba týmy, jejichž účast v soutěži zajišťuje Vysoká škola finanční a správní, si totiž vylosovaly stejnou semifinálovou skupinu. Spolu s nimi budou o dvě postupová místa soupeřit týmy z hostitelské Ukrajiny, Ruska, Indie, Španělska a Ghany. „Máme přesně ty dva týmy, které jsme si vylosovat nechtěli“ svěřil se se svými dojmy těšně po losování Tomáš Petrák z českého týmu. „Rusko a Ukrajina jsou velmi silné, takže postup nebude snadný.“ doplnil. Také Binh Pham, kapitán slovenského týmu, by se Ukrajině rád vyhnul. „Ukrajina se umisťuje v soutěži často na prvních pozicích.“ Přesto doufá v postup českého i slovenského týmu.

Celkem je ve finále 25 týmů, které jsou rozděleny do čtyř skupin po šesti, jedna po sedmi (a právě v této sedmičlenné skupině jsou týmy z ČR a SR). Dnešní semifinále bude mít podobný průběh, jako měla jednotlivá národní kola. Týmy musí během dne přijmout pět rozhodnutí, přičemž k tomu mají v jednotlivých kolech stále méně času. Osm postupujících týmů se utká ve finále soutěže. To se bude konat zítra 19. dubna.

Slavnostním zahájením provázel prezident společnosti SDG (organizátor celé mezinárodní soutěže) Luis Alves Costa. Vedle premiéra Mykoly Azareva, který zdůraznil, že pro Ukrajinu potýkající se s ekonomickou krizí, je podpora mladých manažerských a ekonomických talentů klíčová, soutěžící pozdravila také Anna Degterevová, generální ředitelka ukrajinské edice soutěže, a zástupci partnerů mezinárodního finále.

Výsledky obou našich týmů i podrobnosti z průběhu semifinále přineseme zde.