section
Studenti VŠFS v institucích Evropské unie!

Studenti VŠFS v institucích Evropské unie!

29.06.2010

Skupinka studentů VŠFS se vypravila 4. května do Bruselu, aby blíže poznala fungování institucí Evropské unie. Setkali se s klíčovými osobnostmi ovlivňujícími evropskou legislativu a pronikli do zákulisí bruselského labyrintu.

S velvyslankyní České republiky při Evropské unii Milenou Vicenovou diskutovali o současné problematice česko-kanadských diplomatických vztahů, ale také o činnosti Stálého zastoupení ČR při EU a jeho roli během českého předsednictví v Radě EU. Členka kabinetu komisařky Malströmové Karolína Kottová studentům vysvětlila činnost a význam Evropské komise. Studenty seznámila s konkrétními aktivitami členů kabinetu a se způsobem spolupráce mezi jednotlivými kabinety. Práce člena kabinetu vyžaduje velmi dobré komunikační a organizační schopnosti. Jeho úlohou je pro komisaře připravovat analýzy projednávaných dokumentů, navrhovat stanoviska k dokumentům a při jednáních s ostatními kabinety hájit pozici komisaře. Jak Kottová uvedla, je to práce náročná, vyžadující jazykovou a odbornou vybavenost aplikovanou v multikulturním prostředí. Evropská unie má dnes 27 členů a hovoří se zde 23 jazyky. Přesto je běžné, že úředníci a politici mluví v Bruselu minimálně třemi jazyky.

Přednáška se uskutečnila v samotném sídle evropských komisařů budově Berlaymont a studenti měli možnost usednout do křesel 27 komisařů. Jak zasedají europoslanci, se studenti přesvědčili při prohlídce sálu pro plenární zasedání Evropského parlamentu tzv. Hemicycle. Veliký sál pro tisíc účastníků působí velmi vznešeně. Nechybí zde kabinky pro překladatele, neboť každý člen Evropského parlamentu má možnost vyjádřit se ve svém jazyce. V lavicích, které jsou rozděleny podle politických skupin, jsou umístěny hlasovací systémy, do kterých poslanci vkládají svou hlasovací kartičku (v bruselském žargonu badge). Díky Lisabonské smlouvě dostal Evropský parlament více kompetencí. Nově se může vyjadřovat, tj. spolurozhodovat společně s Radou, k daleko většímu počtu legislativních návrhů. Jeho kompetence se rozšířily zejména v otázce zahraničního obchodu, přijímání rozpočtu a společné zemědělské politiky. Možnost legislativu ovlivnit tak pro europoslance vzrůstá a tím roste i jejich důležitost.

Europoslanci jsou každých pět let voleni přímo občany EU. Právě loni rozhodli občané EU o novém složení Evropského parlamentu. Českou delegaci představuje 22 europoslanců, mezi nimi europoslanec Jan Březina, s nímž se měli studenti možnost setkat. Pan poslanec vysvětlil práci člena Evropského parlamentu, úlohu parlamentních výborů a delegací. Sám je členem výboru pro Průmysl, výzkum a energetiku a působí v delegaci pro parlamentní spolupráci s Arménií, Ázerbájdžánem a Gruzií a ve shromáždění EURONEST (parlamentní shromáždění v rámci Východního partnerství). Roli asistenta europoslance doplnil Jan Tlamycha. Celodenní běh po evropských institucích studenti zakončili přednáškou Karla Ježka, vedoucího tiskového oddělení Generálního sekretariátu Rady. Ten studentům objasnil roli a význam Generálního sekretariátu Rady EU, úlohu nové instituce Evropské rady a předsednictví.

Cesta studentům otevřela oči. Umožnila jim prohloubit znalosti o fungování Evropské unie, lépe poznat vzájemné vazby a fungování jednotlivých institucí EU a dalších aktérů, kteří se podílejí na utváření evropské legislativy. Studenti se také dozvěděli, jak absolvovat stáž či dokonce pracovat v Evropských institucích. Uchazeči o stáže by se měli informovat na stránkách http://ec.europa.eu/stages/ a o práci na stránkách http://europa.eu/epso/. Organizaci studijní cesty zajistila Vysoká škola finanční a správní za administrativní podpory CEBRE – České podnikatelské reprezentace při EU. Studijní cesta se mohla uskutečnit jen díky finančnímu příspěvku od Evropského parlamentu.

Autor: Ing. Alena Vlačihová, vyučující předmět Lobbing na katedře Managementu VŠFS

dsc04942.jpg dsc04952.jpg dsc04961.jpg