section
Krizí křížem krážem

Krizí křížem krážem

10.05.2010

Mostecké studijní středisko VŠFS navštívil dne 22. dubna 2010 makroekonomický expert PhDr. Tomáš Sedláček, exporadce prezidenta Václava Havla a bývalý člen expertní ekonomické skupiny NERV, aby diskutoval o současné globální hospodářské recesi v evropských a mezikontinentálních souvislostech. Akci zorganizovalo informační centrum Europe Direct Most ve spolupráci s ČSOB pod záštitou VŠFS.

Setkání pod názvem „Krizí křížem krážem“ se vyznačovalo nezvyklou formou. Neprobíhalo podle obvyklého scénáře, kdy posluchači naslouchají přednášce, a poté pokládají otázky. Přednášející vyzval přítomné, aby se tázali již od začátku. Šest desítek účastníků diskuze doslova pálilo na PhDr. Sedláčka jeden dotaz za druhým. Přednáška tak sice tvořila poněkud nesourodý celek témat, ale toto netradiční pojetí udržovalo všechny přítomné v sále stále ve střehu a kladlo velké nároky na přednášejícího ekonoma.

Během diskuse PhDr. Sedláček vysvětloval návštěvníkům složité ekonomické poučky jednoduchou a srozumitelnou formou, např. na starých antických civilizacích, které srovnával se současnou moderní globální společností. Komentoval i aktuální dění v eurozóně a fiskální potíže Řecka. Porovnával také stav a strukturu hospodářství Spojených států a Evropské unie a zastavil se u fenoménu hospodářského poklesu ve světě. Ekonomii jako vědnímu oboru se věnoval v širších společenskovědních souvislostech. Krizi tedy prošel doslova křížem krážem.

Po skončení diskuze PhDr. Sedláček v zákulisí prohlásil, že po delší době dostával od studentů originální otázky a vyslovil i potěšený údiv nad znalostmi posluchačů, což můžeme považovat za příjemnou tečku úspěšné akce.

 

Fotografie z akce
foto: archiv VŠFS

PhDr. Tomáš Sedláček