section
Seminář Výsledky vědecko-výzkumné práce VŠFS na úseku penzijní teorie a politiky

Seminář Výsledky vědecko-výzkumné práce VŠFS na úseku penzijní teorie a politiky

03.03.2010

Další postup důchodové reformy v ČR by měla významně ovlivnit skutečnost, že Světová banka upustila od politiky privatizace veřejných penzijních systémů a již od roku 2003 pro členské země EU doporučuje zavést moderní systém sociálního pojištění, známý pod zkratkou NDC. NDC je jádrem celého systému a má dvě velmi významná „křídla“ – sociální penze a dobrovolné soukromé penze. Tzv. opt-out, který byl součástí důchodové reformy předchozí české vlády, již není považován za efektivní řešení. Diskutována byla mj. i Penzijní směrnice EU.

Tyto teze zazněly mezi jinými ve čtvrtek 25. února 2010 na semináři pořádaném prof. Jaroslavem Vostatkem, vedoucím Katedry rozpočtové politiky a managementu veřejného sektoru VŠFS. Seminář prezentoval výsledky vědecko-výzkumné práce univerzity a jejího Centra pro ekonomické studie a analýzy, které mají bezprostřední význam pro českou důchodovou reformu. V reprezentativních prostorách Grand hotelu Bohemia v Praze se sešla řada významných odborníků ze zainteresovaných ministerstev, vysokých škol i soukromých finančních institucí. Hosté obdrželi zásadní materiály Světové banky a výstupy vědecko-výzkumné činnosti VŠFS k této problematice na CD. Moderování akce se zhostil prorektor VŠFS Milan Kašík.  

Velký zájem vzbudil i navazující večerní katedrální seminář „Panevropský penzijní systém aneb od Bismarcka k Bismarckovi“, konaný na půdě VŠFS v pondělí 1. března 2010. Panevropský penzijní systém je název výše uvedené koncepce Světové banky, která by měla nahradit již málo efektivní tzv. otevřenou metodu koordinace, používanou EU i na úseku penzijní politiky. První soukromá ekonomická univerzita dává formou bezplatných seminářů k dispozici výsledky své vědecko-výzkumné práce, které mohou být podstatným přínosem pro českou finanční a sociální politiku.

Ke stažení:

Výsledky vědecko-výzkumné práce na úseku penzijní teorie a politiky

 

Fotografie z akce
foto: Daniel Hamerník, DiS.

dsc_2071.jpg dsc_2104.jpg dsc_2116.jpg dsc_2124.jpg dsc_2133.jpg dsc_2142.jpg dsc_2151.jpg dsc_2154.jpg dsc_2157.jpg dsc_2180.jpg dsc_2186.jpg dsc_2194.jpg