section
Stanovisko Vysoké školy finanční  a správní ze dne 23.10.2009, 14.00 hod.

Stanovisko Vysoké školy finanční a správní ze dne 23.10.2009, 14.00 hod.

23.10.2009

V posledních dnech se objevují v médiích a ve vyjádřeních novinářů přinejmenším problematicky interpretované a velmi často neúplné informace, týkající se především bývalých studentů, nyní absolventů vysokých škol. Po otevření případu Fakulty právnické ZČU v Plzni se toto téma stalo celomediálním tématem s charakteristickou tendencí cíleně interpretovat fakta s předem stanoveným záměrem. Bohužel do tohoto dění byla vtažena i jedna ze soukromých univerzit - Vysoká škola finanční a správní. Proto, abychom přispěli k objektivní informovanosti, vydáváme toto zpřesňující komuniké:

1. Co řeší a umožňuje zákon č. 111/1998, Sb., o vysokých školách:

  • Standardní doba studia bakalářských studijních programů je 3 roky a navazujících magisterských studijních programů je 2 roky. Doba studia na akreditovaných studijních programech je vedena v Matrice studentů MŠMT a v Informačním systému VŠFS.
  • Vysoká škola finanční a správní řadu let realizuje studium celoživotního vzdělávání (CŽV), které je koncipováno k akreditovanému bakalářskému studijnímu oboru Veřejná správa. Podle zákona o vysokých školách č. 111/1998 Sb., lze na základě § 60, odst. 2 přijmout ke studiu akreditovaného bakalářského studijního oboru (viz předchozí bod) absolventy studia celoživotního vzdělávání na základě vnitřního předpisu školy. Při splnění vyhlášených podmínek přijímacího řízení pro příslušný akademický rok má absolvent CŽV právo na uznání předmětů, které úspěšně absolvoval a v tomto studiu zakončil. Po absolvování studia CŽV je absolventům vydáváno osvědčení. Studijní plány studia CŽV se uskutečňují v délce 4 semestrů a v rozsahu cca 80 hodin za semestr, jejich studium si student může prodlužovat či přerušovat. Studium CŽV je organizováno zpravidla v 5 soustředěních za semestr a uskutečňuje se v menších studijních skupinách. Po úspěšném absolvování studia CŽV a po podání žádosti o přestup na bakalářské studium je absolventům studia CŽV umožněno nastoupit do 3. ročníku bakalářského studia (tedy závěrečného) a v rámci individuálního studijního plánu řádně studium ukončit (viz zákon č. 111/1998, Sb., § 60). Toto se týká podstatné části studentů, které uvádíme v příloze tohoto vyjádření.
  • V Informačním systému VŠFS jsou vedeny všechny typy studia, tedy i celoživotní vzdělávání. Ve veřejné části tohoto informačního systému VŠFS jsou evidovány pouze doby, po které byli studenti zapsáni v akreditovaných bakalářských studijních programech. Bohužel ne zcela profesionálním přístupem a neznalostí výše uvedených zákonných skutečností mj. dochází k mylné interpretaci celkové doby studia studentů, kteří nastoupili na bakalářské studijní programy po ukončení studia CŽV.
  • V kombinované formě studia bakalářských i navazujících magisterských studijních programů je studentům, kteří např. z důvodu jejich vysokého pracovního nasazení, práce v zahraničí či zdravotním problémům o to požádají, umožňováno individuální plnění studijních povinností, kdy si mohou s pedagogy sjednávat individuální konzultace a termíny zkoušek a zápočtů. Na VŠFS je zavedeno tzv. permanentní zkouškové období zejména pro studenty kombinovaného studia, tedy po celý akademický rok včetně prázdnin. Je to i velice studenty oceňovaný klientský přístup, využít ke studiu čas dovolených a prázdnin.
  • Rovněž přijímací řízení v rámci jednotlivých akademických roků je otevřenou záležitostí a při volné kapacitě školy lze přijmout studenta i v průběhu akademického roku.
  • Na vysokých školách je umožněno studentům, kteří přestupují z jiných vysokých škol na základě porovnání studijních plánů, uznání výsledků z jejich předchozího studia v akreditovaných studijních programech. Tím může též dojít ke zkrácení doby studia na vysokých školách vzhledem k tomu, že řada studentů nastupuje do vyšších semestrů/ročníků.

2. Údaje o studiu

Vodrážka David

  • Bakalářské studium absolvoval na jiné vysoké škole.
  • Na VŠFS nastoupil na NMGr studium v letním semestru AR 2004/05, bylo mu povoleno individuální plnění studijních povinností.
  • Studium ukončil SZZk dne 28.8.2006.
  • Diplomovou práci obhájil na téma „Evropská ústava“.

Langmajer Martin

  • V AR 2003/04 – 2006/07 studoval v souladu se zákonem č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, § 60, odst. 1,2 Celoživotní vzdělávání.
  • V AR 2007/08 a 2008/09 studoval v bakalářském studiu, bylo mu povoleno individuální plnění studijních povinností, studium ukončil SZZk dne 5.2.2009.
  •  V současné době studuje na navazujícím magisterském studiu.

Štrof Jan

  • V AR 2002/03 a 2003/04 absolvoval v souladu se zákonem č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, § 60, odst. 1,2 Celoživotní vzdělávání.
  • V AR 2004/05 na základě uznání CŽV v souladu s citovaným paragrafem přestoupil na Bc. studia, bylo mu povoleno individuální plnění studijních povinností, studium zakončil SZZk dne 25.8.2005.
  • Poté na VŠFS absolvoval navazující magisterské studium, bylo mu povoleno individuální plnění studijních povinností, studium zakončil SZZk dne 22.8.2006.
  • Diplomovou práci obhájil na téma „Financování vzdělávání, vzdělávací soustava a správa školství“.

Hrdlička Tomáš

  • V AR 2001/02 zahájil a následně přerušil studium,
  • V AR 2003/04 až 2005/06 absolvoval v souladu se zákonem č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, § 60, odst. 1,2 Celoživotní vzdělávání.
  • V AR 2006/07 na základě uznání CŽV v souladu s citovaným paragrafem přestoupil na Bc studia, bylo mu povoleno individuální plnění studijních povinností, studium zakončil SZZk dne 31.8.2007.
  • V AR 2007/08 zahájil na VŠFS navazující magisterské studium, bylo mu povoleno individuální plnění studijních povinností, studium zakončil SZZk dne 5.2.2009.
  • Diplomovou práci obhájil na téma „Reforma veřejných financí – konvergenční program“.

3. Citace z vysokoškolského zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, § 60, Celoživotní vzdělávání

(1) V rámci své vzdělávací činnosti může vysoká škola poskytovat bezplatně nebo za úplatu programy celoživotního vzdělávání orientované na výkon povolání nebo zájmově. Bližší podmínky celoživotního vzdělávání stanoví vnitřní předpis. Účastníci celoživotního vzdělávání s ním musí být seznámeni předem.
(2) O absolvování studia v rámci celoživotního vzdělávání vydá vysoká škola jeho účastníkům osvědčení. Úspěšným absolventům celoživotního vzdělávání v rámci akreditovaných studijních programů, pokud se stanou studenty podle tohoto zákona (§ 48 až 50), může vysoká škola uznat kredity, které získali v programu celoživotního vzdělávání až do výše 60 % kreditů potřebných k řádnému ukončení studia.
(3) Účastníci celoživotního vzdělávání nejsou studenty podle tohoto zákona.

 

V Praze dne 23.10.2009,
vedení Vysoké školy finanční a správní