section
Panelová diskuse Politická situace po volbě prezidenta

Panelová diskuse Politická situace po volbě prezidenta

19.03.2008

Politická situace po volbě prezidenta byla hlavním tématem první ze série panelových diskusí, které bude na své půdě pořádat Vysoká škola finanční a správní. Konala se ve čtvrtek 13. března 2008 za účasti Petra Gandaloviče, ministra zemědělství, Dany Jaklové, místopředsedkyně a mluvčí Rady ČRo, politologa Josefa Mlejnka, který zastoupil omluvivšího se Zdeňka Zbořila a politologa a současně našeho pedagoga Jana Šmída. Celou diskusi moderoval student navazujícího magisterského studia Martin Kadrman.


P. Gandalovič již v úvodu upozornil, že jeho příspěvek k hlavnímu tématu diskuse, tedy volbě prezidenta a politické situaci po ní, nutně nemůže být objektivní, protože zastupuje jednu ze zainteresovaných stran. D. Jaklová akcentovala podceňovanou skutečnost, že spory jsou běžnou a dokonce nutnou součástí politiky, jako všude, kde se hledá konsenzus. Svůj příspěvek uzavřela emotivním výrokem: „Takový je život a zaplať Bůh za to.“ Politolog J. Mlejnek ujistil posluchače, že emoce po volbě velmi brzo opadnou a jejich důsledky nebudou zdaleka tak závažné, jak se mohlo zprvu zdát. Úvodní blok uzavřel moderátor dotazem na roli lobbyistů při volbě prezidenta. J. Šmíd ovšem tuto problematiku nepovažoval za klíčovou. Jako jedna z forem prosazování zájmů patří podle něj neodmyslitelně k politice a důležitá je zejména její forma. Diskutující se ještě krátce zastavili u otázky přímé a nepřímé volby prezidenta. Shodli se, že z podstaty zastupitelské demokracie, jíž Česká republika je, nemá přímá volba prezidenta opodstatnění. Mohla by dokonce přinést, jak zdůraznil J. Mlejnek, určitá rizika spojená s nadnesenými očekáváními veřejnosti nebo nákladností její realizace.


Diskuse pokračovala panelem zahraniční politiky, který byl téměř celý věnován otázce radaru a vztahů k USA. Otázky Kosova nebo dalšího vývoje v Rusku byly vzhledem k časovému limitu diskuse zmíněny skutečně okrajově. Ovšem témata jako výstavba radaru, dotace dotčeným obcím ve Středočeském kraji, bezvízový styk s USA a vztahy s USA vůbec rozpoutala zajímavou debatu. Myšlenku referenda ve věci radaru odmítl J. Mlejnek s tím, že podobná procedura nemá oporu v zákoně, pro schvalování mezinárodních smluv existuje jasně daný zákonný postup, který by se neměl libovolně měnit. D. Jaklová by záležitosti obrany státu nechala na odbornících a J. Šmíd připomněl, že odpovědnost za podobná rozhodnutí neleží na národech, ale vždy na konkrétních politicích. Nejvíce dotazů z řad posluchačů v tomto bodě směřovalo na P. Gandaloviče, který potvrdil vládní i své osobní stanovisko k celé problematice a na všechny otázky odpovídal velmi otevřeně .
Moderátor ani posluchači se nebáli kontroverzních témat a diskuse tak zejména ve své druhé polovině získala spád a otevírala stále zajímavější otázky. Konec diskuse se tak nakonec zdál přijít příliš brzo.
První panelová diskuse na Vysoké škole finanční a správní proběhla nad očekávání dobře, a to jak díky zajímavým hostům, tak velkému nasazení moderátora akce.

 

Na webu naší školy se brzy setkáte s pozvánkou na další panelovou diskusi, tentokrát na téma Fůze a akvizice.
 

  

  

Fotografie z panelové diskuze
foto: Daniel Hamerník, DiS.